A krémlevesen túl: 3 recept sütőtökkel

nlc | 2014. December 02.
Azért mutattunk már idén csokis-sütőtökös tortát és a klasszikus amerikai sütőtökös pitétsem hagytuk ki, de sütőtökből sosem elég, úgyhogy még hoztunk három újszerű receptet.

Húsragus-sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • csipetnyi só
  • a tészta megkenéséhez 1 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 30 dkg finomliszt

Hozzávalók a feltéthez:

  • ízlés szerint só
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
  • a pirításhoz olívaolaj
  • friss petrezselyemzöld
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg sütőtök
Kategóriavacsora
Elkészítési idő130 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztához a lisztet elkeverjük a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. (Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adjunk hozzá.) Ha összeállt, minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

A raguhoz az apróra kockázott hagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat. Lefedve 30 percig pároljuk a húst, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá.

A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Egyenletesen rászedjük a ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, majd 25-30 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor frissen vágott petrezselymet (esetleg snidlinget) szórunk rá.

380 kcal
36 g szénhidrát/szelet 8 szeletnél

 

Rántott sütőtök

Hozzávalók:

  • a panírozáshoz liszt
  • ízlés szerint só
  • 2 db tojás
  • a sütéshez olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 20 dkg rizs
  • a panírozáshoz zsemlemorzsa
  • 80 dkg sütőtök
Kategóriafőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tököt meghámozzuk, 3 mm vékonyan felkarikázzuk. Hogy szép, egyforma karikáink legyenek, használjuk ehhez a recepthez a tök hosszú nyakát. Hagyományos módon panírozzuk: először lisztben, majd felvert tojásban, majd zsemlemorzsában forgatjuk meg, és bő, forró olajban mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Petrezselymes rizzsel, tartármártással kínáljuk.

540 kcal
105 g szénhidrát/adag

 

Sütőtökös nudli szalonnával, zsályával

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • ízlés szerint só
  • 1 db tojás
  • 20 dkg bacon
  • frissen őrölt bors
  • 1 kis csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
  • 50 dkg sütőtök
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Feldaraboljuk, majd alufóliával lefedve megsütjük a tököt.

Ha teljesen kihűlt, villával összetörjük, szűrőtálba tesszük, és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Elkeverjük egy tojással és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, és lisztes kézzel, lisztezett felületen hosszúkás, kövérkés nudlikat formázunk a tésztából. Forró vízben, több adagban kifőzzük, leszűrjük, és félretesszük.

A felkockázott bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük. Az utolsó pár pillanatban hozzáadjuk a zsályaleveleket, és éppen csak annyira pirítjuk, hogy átvegye a szalonnazsír a zsályaaromát.

A nudlikat meglocsoljuk a zsályás szalonnával, zsírral megcsepegtetjük, és azonnal tálaljuk.

850 kcal
115 g szénhidrát/adag

A receptek a Meglepetés magazinban jelentek meg. Érdekességek az aktuális szám tartalmából:

  • Kulka János és Törőcsik Franciska: “Csak a színpadon szeretek apa lenni”
  • Egy falu, ahol a nők irányítanak
  • Süssünk kenyeret!
  • Hajmási Péter Pál: “A nevemet nem lehet elfelejteni”
  • Forró leves diéta
  • Divat: mindenhez kockásat
  • Az én konyhám: Kocsis Tibor
Exit mobile version