Gasztro

Csokitorta sütőtökkrémmel? Igen!

Ha valami miatt igazán tudom szeretni és várni az őszt, az a sütőtök. Most végre itt van, és nem is bírunk vele betelni. Használjuk levesekben, köretként vagy akár főételként, de készíthetünk belőle isteni desszertet vagy akár gyors vacsorát is. A <a href="https://nlc.hu/noklapja/20141010/sutotokos-receptek/">pénteki tökös sorozat</a> után most a két utóbbihoz hoztam bevált receptet.

Gyors vacsora

Sütőtökös–túrós hamis quiche

Hozzávalók:
kb. 400 g mirelit leveles tészta kiolvasztva
3 tojás
2 dl tejszín
só, bors
10 dkg túró
5 dkg juhtúró
20 dkg sült tök

Sütőtök csokitortában? Még több bevált recept tökkel

Elkészítése:

A sült tököt felkockázzuk, a kiolvasztott leveles tésztát kinyújtjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű sütőtálat. A leveles tésztával kibéleljük a kivajazott sütőtálat, majd villával megszurkáljuk. A tojásokat elkeverjük a tejszínnel, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a túrót és a juhtúrót és összekeverjük. A keveréket a tésztára öntjük és beleszórjuk a felkockázott sült tököt. Sütőbe toljuk és kb. 30-35 percig sütjük. Langyosan tálaljuk.

Őszi desszert

Sütőtökös csokitorta


Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához

(a 26 cm átmérőjű formához azitt megadott
mennyiségek dupláját kell venni)

A csokis alaphoz:
10 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
10 dkg cukor
2 tojás
10 dkg búzaliszt
fél mk. sütőpor
4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)

A sütőtökkrémhez:
25 dkg sütőtökpüré
1 dl tej
5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
fél mk. őrölt fahéj
fél mk. őrölt gyömbér
2 csapott ek. liszt

Sütőtök csokitortában? Még több bevált recept tökkel

Elkészítése:

A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük, és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét, és végül a sütőporral elkevert lisztet.

A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top