10 kalácsvariáció a húsvéti reggelihez

Kun Gabi | 2015. Március 24.
Ha húsvét, akkor a kalács. Kihagyhatatlan kellék a húsvétvasárnapi reggelihez egy gyönyörű, frissen sült foszlós kalács az asztalon. Vagy csokis kalács. Esetleg citromos-kakaós. De lehet akár pisztáciás is.

A kalácsvariációk száma szinte végtelen, most 10 szuper receptet mutatunk a legkülönbözőbb kalácsokra. Még egy sós is került plusz egynek a válogatásba. Első és legfontosabb, hogy az alapreceptet, a legegyszerűbb foszlós, fonott kalácsot tanuljuk meg, onnantól kezdve már nagy baj nem lehet. Ha csak ezt sütjük, akkor is egy tökéletes kaláccsal rukkolhatunk elő húsvét reggelén.

Fonott kalács – alaprecept

Hozzávalók:

A tésztához langyosítsd meg a tejet, tedd bele a vaníliás cukrot, morzsold bele az élesztőt. Egy nagy tálban keverj el 45 dkg lisztet egy csipetnyi sóval, egy egész tojással, 10 dkg puha margarinnal, 2 evőkanál cukorral, reszelt citromhéjjal és a felfuttatott élesztővel. Robotgéppel dolgozd össze úgy, hogy kemény tésztává álljon. Takard le a tálat és meleg helyen egy órán át hagyd, hogy megkeljen.

Kelesztés után gyúródeszkán gyúrd át, majd három egyenlő részre oszd el, ezekből formázz hosszúkás, kb. 30 cm hosszú rudakat: copffonással megformázhatod a kalács külalakját. Amíg a gyúródeszkán dolgozol, szükség szerint használj lisztet, nehogy leragadjon a tészta. Tedd egy kivajazott, kilisztezett tepsibe, és a tetejét kend be egy felvert, egész tojással. Újabb 30 percet hagyd, hogy tovább dagadjon, majd előmelegített sütőben 40 perc alatt süsd készre.

Foszlós kalács

A Falusi libák bloggere egy igazi, hagyományos nagymamás receptet osztott meg velünk, ami gyermekkorunk ízeire emlékeztet majd. Körbekérdezte a családját, alaposan felderítette a jó kalács titkait, úgyhogy érdemes kipróbálni a receptjét.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Nutellás napraforgókalács

Aminek a receptjében Nutella van, az bármikor jöhet nekem. Nem mintha olyan gyakran ennék Nutellát, de arra emlékszem, hogy gyerekkoromban meg voltam őrülve érte, és ha nem félnék a kilóktól, akkor valószínűleg ma sem okozna gondot egy egész üvegnyi belőle. Kalács nem is kell hozzá. A Zsuzsi finomságai blogon talált recept ezért mindenképp kell ide, ha esetleg más is nagy Nutella-rajongó, akkor ez a kalács tökéletes lesz neki húsvétra.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Briósból kalács

A Bonnie konyhája blogon a kalács nem is kalács, inkább briós, legalábbis a recept alapja a briós tésztája. Meggylekvárral ajánlja, és természetesen nem csak húsvétra. Elronthatatlan és a kalácsok között az élvonalban van mindenképpen.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Húsvéti kalács csokoládéval bolondítva

Nemcsak csokoládéval, hanem mogyoróval, marcipánnal, baracklekvárral és pisztáciával bolondítva. Annyi mindent kerül bele, hogy már nem is sima kalácsnak érezzük, hanem egyenesen különleges bejglinek tűnik.  

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

Mazsolás kalács

A mazsolás kalács pont az, ami kettészakítja a társadalmat, az én gyerekeim például berzenkednek tőle, de apukám teljesen oda meg vissza volt érte. Én a pártolók közé tartozom, a mazsola igenis a kalácsba való, úgyhogy Gastrobertollini receptje nem volt hiábavaló.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide. 

A legszebb csokis kalács

Látványra valóban egy szépség, a hozzávalókat elnézve pedig a különlegesen finom jelzőt is megkaphatja Csak a Puffin receptje. Hiszünk a blogger férjének, aki azt mondta, mikor ez a kalács került az asztalra, hogy százszor jobb, mint a bolti.

Hozzávalók:

Tészta:

A recept folytatásáért kattints ide.

A legegyszerűbb fonott kalács

Alig 15 perc összerakni, és csak a kelesztés idejét kell kivárni, hogy a Sütit akarok! blogról hozott receptből friss kalács kerüljön az asztalra.

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Citromos kalács gluténmentesen

Az egészséges variáció sem maradhat ki a felsorolásból. A Lisztérzékeny Ati bloggere rizsliszttel készített kalácsa nemcsak a liszt miatt, hanem az ízesítése miatt is különlegességnek számít. 

Hozzávalók:

 A recept folytatásáért kattints ide.

Narancsos-pisztáciás kalács

Csupa mag ez a kalács, mandula és pisztácia is kerül bele bőven. Ránézésre elsőre meghökkentő talán a zöld töltelék, de legalább nem csak a tojások színesítik majd a húsvéti asztalt. 

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Húsvéti sós kalács sajttal, zöldhagymával

A Simone gasztroságai blog receptjében feltűnő sós kalács nem is annyira elvetemült ötlet, még akkor is, ha az édes fajtához vagyunk szokva. Hagymásan, jó sok sajttal töltve kész szendvics válik belőle, omlós, foszlós tésztával.  

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Exit mobile version