Gasztro

Húsvét 2015: húsvéti kalács csokival bolondítva

Húsvéti kalács nélkül márpedig nincs ünnep! De van ám egy jó hírünk: egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogy sokan gondolják. Most egy pofonegyszerű, isteni csokis változatot mutatunk.

A különleges húsvéti kalács hozzávalói:

  • 500 g liszt
  • 40 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 200 ml tej
  • 100 g vaj
  • 5 tojássárgája
  • 8 ek. narancslé
  • 50 g apróra darabolt natúr mogyoró
  • 100 g étcsokoládé
  • 200 g marcipánmassza
  • 1 egész tojás
  • 100 g baracklekvár
  • 2 ek. darált pisztácia
A klasszikus és a csokis húsvéti kalács
A klasszikus és a csokis húsvéti kalács
  1. A lisztet, a szétmorzsolt élesztőt, a cukrot, a langyos tejet (egy evőkanálnyi maradjon ki), a csipet sót, a puha vajat, 4 tojássárgáját és 4 evőkanál narancslevet a kézi mixer dagasztóival egynemű tésztává dolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 40 percet kelesztjük.
  2. A magokat pirítsuk meg egy serpenyőben. A csokit daraboljuk apróra. A marcipánt durvára morzsoljuk szét, és az egy egész tojással keverjük krémesre. A magokat, a csokit és a 4 evőkanál narancslevelet keverjük össze.
  3. Ha letelt a 40 perc, a tésztát kézzel alaposan gyúrjuk meg még egyszer. Belisztezett gyúródeszkán kb. 45×45 centi nagyra nyújtsuk ki, és osszuk három, 15 cm széles csíkra. A magos masszát mindegyiknek szórjuk a közepére. Egy tojássárgáját verjünk fel a kimaradt egy evőkanálnyi tejjel, és kenjük be a tésztacsíkok széleit, azután szorosan tekerjük fel őket hosszában.
  4. A feltekert csíkokat fonjuk össze, és tegyük a még nyers húsvéti kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire. A tejes tojással kenjük be a tetejét is, és hagyjuk 10 percig pihenni. A kalácsot 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160 fok), alulról a második sínen kb. 35-40 percig kell sütni, utána 15 percig letakarva hűlni hagyni.
  5. A baracklekvárt melegítsük fel, és kenjük be vele a még langyos húsvéti kalácsot, majd szórjuk meg a pisztáciával és hagyjuk kihűlni. Kész is az isteni finom, csokis kalács húsvétra!
Tipp: Akár koszorú alakban is süthetjük, ehhez a kalács végeit jól össze kell nyomkodni, és egy 28 centiméteres tortaforma karimájába szépen beleigazgatni. 
 

A nagy családi ünnepi reggeli vagy vacsora a legtöbbünknek elképzelhetetlen a húsvéti sonka, főtt tojás, torma és a natúr fonott kalács nélkül. Sokan csakis ilyen tálalásban tudják elképzelni a foszlós húsvéti kalácsot, pedig magában is kínálhatjuk a vendégeknek kávé mellé, ha megbolondítjuk a fenti recept szerint. 

Még több recept húsvétra:

Így készül a nyúl formájú húsvéti sütemény:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top