Almás ropogós tiramisu
Hozzávalók kb. 12 adaghoz, Piskóta:
- 4 ek. liszt
- 4 ek. cukor
- 4 tojás
- 1 ek. kakaópor
Morzsa:
- 10 dkg liszt
- 14 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 2-3 ek. víz
- 1 kl. fahéj
Krém:
- 1 dl tejszín
- 1 kk. őrölt fahéj
- fél citrom leve
- 4 (hámozott, kockázott) alma
- 10 dkg porcukor
- 50 dkg mascarpone
Elkészítés
A piskóta hozzávalóiból klasszikus módon csokis piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on téglalapot sütünk belőle. Ha kihűlt, akkora korongokat szaggatunk belőle, amekkora tiramisut szeretnénk. A morzsához a hozzávalókat elmorzsoljuk, majd sütőpapírra terítve megsütjük. Ha összesülne, össze kell törni. A krémhez a mascarponét először elkeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd géppel krémesre habosítjuk. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a mascarponés habba forgatjuk. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, meglocsoljuk a citromlével, hogy ne barnuljon meg. A forma aljára tesszük a piskótakorongot, rá egy réteg krémet, egy réteg almakockát, egy újabb réteg krémet, majd a ropogós fahéjas morzsával fejezzük be a rétegezést.
Mogyorós-csokis keksz
Hozzávalók 2 tepsire:
- 18 dkg liszt
- 1 db tojás
- 20 dkg vaj
- 16-18 dkg étcsokoládé
- 1 db narancs reszelt héja
- 5 dkg porcukor
- 18 dkg sótlan mogyoró
Elkészítés
1. A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk.
2. A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót, az étcsokit, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.)
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.
4. A tésztából lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és 10-12 percig sütjük.
A tetejére (ízlés szerint):
Ha teljesen kihűlt a tészta, megolvasztjuk a maradék 8-10 dkg étcsokoládét, és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
Kávés genovai piskóta, kávékrémmel
Tészta (18 cm-es tortaforma):
- 125 g liszt
- 125 g cukor
- 4 db tojás
- 50 g, olvasztott vaj
- 1 kiskanál (2 evőkanál vízben feloldva) instant kávé
- 1 kiskanál sütőpor
Kávékrém:
- 2 kiskanál kakaópor
- 120 g porcukor
- 250 g mascarpone
- 1 kiskanál (2 kanál meleg vízben feloldva) instant kávé
Elkészítés
A kávés krémhez keverjük össze a porcukrot a kakaóporral, majd a felolvasztott neszkávéval és dolgozzuk össze a krémsajttal. Tegyük a hűtőbe a krémet, amíg készül a piskóta. Tegyük a tojásokat és a cukrot egy jénai (vagy más hőálló) tálba. Egy lábosban forraljunk fel vizet, tegyük a vízgőzre a tojásos tálat és robotgép segítségével verjük fel krémesre a masszát. Néhány perc után a cukor megolvad, a massza sűrű lesz és térfogata megháromszorozódik. Vegyük le a gőzről, majd szitáljuk bele a lisztet, és csurgassuk bele az olvasztott vajat. Forgassuk össze! Sütőpapírral béleljünk ki egy kerek tortaformát és öntsük bele a masszát. 170 fokon süssük kb. 35 percig! Végezzünk tűpróbát! Amikor megsült a tészta, pihentessük, majd amikor kihűlt, vágjuk félbe. Közepét, tetejét és oldalát fedjük be a kávés krémmel. Behűtve tálaljuk.
Még több desszert az NLCafen:
- 15 édesség, amit mindenképp ki kell próbálnod
- 10 perces édességek – túlélőkészlet
- 15 ötlet, amitől a sütemény még szebb lesz
- Recept: Görög mézes süti