Egyszerű túrós torta
Hozzávalók:
- 10 dkg mazsola
- 0,5 kg túró
- 3 dl tejföl
- 3 db tojás
- 2 dkg (olvasztott) vaj
- 5 evőkanál nádcukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál burgonyakeményítő
- 6 evőkanál búzadara
Elkészítés
Az alapanyagokat (túró, tejföl, tojások, nádcukor, búzadara, keményítő, mazsola+áfonya) egy tálba öntjük, majd robotgéppel alaposan elegyítjük. A vajjal kikenünk egy kerámia tortaformát, majd rizsliszttel megszórjuk. Ebbe öntjük a tésztát. 180 fokon 45 perc alatt pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Túrós kalácsfelfújt
1. hozzávaló kategória neve:
- 8 dkg cukor
- 15 dkg túró
- 3 db tojás
- 0,5 l tej
- 30 dkg kalács
- 20 dkg eper
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.
Mazsolás-túrós pite
Hozzávalók 12 szelethez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
Töltelék:
- 10 dkg mazsola
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 8 dkg porcukor
- 2 evőkanál búzadara
Elkészítés
A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük.
A tésztát az alapreceptnél leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük. A töltelék hozzávalóit tálban összekeverjük, 15 percig pihenni hagyjuk, majd a pitealapra kenjük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd egy tál szélével vagy késsel félholdakat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, és a túrótölteléken virág formában körberakjuk. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
További isteni túrós édességek az NLCafén:
- Könnyű finomság: túró rudi torta poharasan
- Nyári édességek: túrókrém sárgabarackkal
- Csinálj krémtúrót és túró rudit: bolti kontra házi
- Barackos-túrós clafoutis