Befőzés: így készíts mindenmentes eperlekvárt

nlc | 2015. Május 25.
Lekvárt főzni nem olyan nagy kunszt, mint amilyennek elsőre gondolnád. Ráadásul mekkora öröm, amikor a család apraja-nagyja a te eperlekvárodat keni a kenyerére vagy tölti a palacsintájába. Ráadásul ez a recept cukor- és tartósítószer-mentes.

Nagyanyáink számára még természetes volt, hogy idénygyümölcsökből lekvárt, befőttet készítettek. Manapság újra reneszánszát éli a befőzés, egyre egészségesebb, cukor- és tartósítószer-mentes változatai készülnek. Indul az eperszezon, lepd meg a családot saját készítésű mindenmentes eperlekvárral. Segítünk, leírjuk, hogy csináld.

Mindenmentes eperlekvár hozzávalói

Ez a recept annyira egyszerű, hogy mindössze három hozzávalóra lesz szükséged:

1,5 kg friss eperre, 45 dkg nyírfacukorra, 1 nagyobb citrom kifacsart levére és reszelt héjára (a reszelés előtt alaposan öblítsd le). 3-4 közepes méretű befőttesüveget szerezz még be, kiváló a csatos fedelű, mert könnyen és légmentesen zárható az üveg.

Így készítsd el mindenmentes eperlekvárodat

A gyümölcsöket mosd meg, csumázd le, vágd ketté. A nagyobbakat négyfelé is darabolhatod. Tűzálló nagyobb lábasba öntsd a gyümölcsöt, add hozzá a citrom levét és a reszelt héjat, majd nem túl magas hőfokon kezdd el hevíteni. Amikor kezd puhulni az eper, krumplinyomóval óvatosan törd át. Add hozzá a cukrot és főzd addig, amíg elkezd kissé sűrűsödni. Az eperbefőzés egyik alapszabálya, hogy fakanállal gyakran kevergesd. Ha sűrűbb lekvárt szeretnél, akkor főzd tovább a gyümölcsöt.

Az elkészült forró eperlekvárt töltsd a tisztára mosott üvegekbe, jól zárd le, majd fordítsd fejjel lefelé. Meleg takaróval bedunsztolhatod, így lassabban hűl le, tovább marad friss.

Mivel lekvárod tartósítószere a citromlé (vagyis az aszkorbinsav), ezért felbontás után hűtőszekrényben tárold, és a lehető leggyorsabban fogyaszd el.

További cikkek lekvárfőzés témában az NLC-n:

Fotók: Pinterest

Exit mobile version