Nagy szerencse, hogy épp egyszerre terem az eper és a rebarbara, mert tökéletes kiegészítői egymásnak, együtt szinte még jobbak, mint külön-külön. Csak egyszer kell esélyt adni nekik, garantáltan nem fogunk tudni ellenállni az epres–rebarbarás édességeknek.
Mascarponés piskótatekercs eperrel és rebarbarával
Hozzávalók a piskótához:
- 8 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 4 db tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 5 dkg cukor
- 10 dkg tejföl
- 25 dkg mascarpone
Hozzávalók a rebarbarapéphez:
- 5 dkg cukor
- 2 cm (reszelt) gyömbér
- 30 dkg rebarbara
a tetejére:
- 20 dkg eper
Elkészítés
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével és a csipet sóval kihabosítjuk, a tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A két habot óvatosan összekeverjük. A lisztet a keverékre szitáljuk, lágyan ezzel is elkeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 10 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk egy tiszta konyharuhára, hozzuk le róla a sütőpapírt, és tekerjük fel. Így hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a rebarbarapépet. A megmosott, kisebb darabokra vágott rebarbarát egy lábasba tesszük a cukorral és a reszelt gyömbérrel együtt. Néhány perc alatt puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel és a cukorral.
Az epret megmossuk, feldaraboljuk.
A kihűlt piskótán egyenletesen eloszlatjuk a puhára főtt rebarbarát, majd megkenjük a krémmel. Végül az apróra vágott epret a krémre szórjuk. A piskótát feltekerjük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.
Epres-rebarbarás pite ropogós morzsával
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):
- 30 dkg liszt
- csipet só
- 15 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 8 dkg cukor
- 30 dkg eper
- 1 púpos ek. étkezési keményítő
- 40 dkg rebarbara
Hozzávalók a morzsához:
- 6 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- csipet só
- 6 dkg vaj
- 6 dkg zabpehely
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojások sárgáját. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra, kivesszük, kinyújtjuk és kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A pihentetések alatt a tölteléket és a morzsát is elkészítjük.
A rebarbarát és az epret is megmossuk, feldaraboljuk. A rebarbarát a cukorral együtt egy lábasba tesszük, pár perc alatt puhára pároljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük az epret és a keményítőt.
A morzsához a lisztet, a zabpelyhet és a csipet sót egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a darabokra vágott vajat, majd a kezünkkel elmorzsoljuk. Végül a cukrot is belekeverjük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük. Kivesszük, megtöltjük az epres-rebarbarás töltelékkel, megszórjuk a morzsával, majd további 20-25 percig sütjük, amíg a morzsa kissé meg nem pirul.
Mascarponés-törökmogyorós pite eper-rebarbara lekvárral
Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű formához):
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1-2 ek. hideg víz
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg pirított, darált mogyoró
Hozzávalók a krémhez:
- 2-3 ek. cukor
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg mascarpone
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
Hozzávalók a lekvárhoz:
- 25 dkg cukor
- fél citrom leve
- 50 dkg eper
- 1 zacskó 3:1 dzsemfix
- 50 dkg rebarbara
Elkészítés
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a darált mogyoróval és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgáját, és annyi vizet, hogy éppen összeálljon. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
Eközben elkészítjük a lekvárt. A megmosott epret és a rebarbarát kisebb darabokra vágjuk, és egy lábasba tesszük. A citrom levével és a dzsemfixszel jól elkeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, ezután még 5 percig főzzük, majd a már kész lekvárt hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát és visszatesszük a hűtőbe további 20 percre.
Eközben a mascarponés krémet elkészítjük. A mascarponét lazítsuk fel kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt, a cukrot és a vanília kikapart magját. Verjük tovább, amíg kellőképp sűrűvé nem válik. A pite összeállításáig tegyük a hűtőbe.
A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, és töltsük meg valamilyen nehezékkel (pl.: bab, rizs). Tegyük az előmelegített sütőbe, süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket, és süssük még további 10 percig, amíg a tészta átsül, és szép aranybarnára pirul. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztakosárba kanalazzuk a mascarponekrémet, majd erre simítjuk rá az elkészített lekvárt is. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük.
A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette
További receptek eperrel és rebarbarával:
- Epres-rebarbarás muffin
- Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbara
- Gyümölcsleves epres-rebarbarás sziruppal