Málnás zabkása
Hozzávalók:
- 4 dl víz vagy tej
- 10 dkg zabpehely
- ízlés szerint méz
- 5 dkg szeletelt mandula
- 1 ek. darált mandula
- málna és szeder
Elkészítés
1. A vizet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a zabpelyhet és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük (8-10 perc).
2. Ha kész, hozzákeverünk egy kevés mézet és 1 evőkanál darált mandulát és kicsit hűlni hagyjuk.
3. Tálakba szedjük, úgy, hogy alulra zabkása kerül, rá pár szem gyümölcs, kevés szeletelt mandula, majd ismét zabkása és a tetejére megint gyümölcs és szeletelt mandula
Olívás-citromos csirke
Hozzávalók:
- só, bors
- 2 ek. paradicsompüré
- 1,5 dl húsleves alaplé
- 1 kg burgonya
- 1-2 db citrom
- 1 ek. balzsamecet
- 1 kg csirkemell
- 2 db lila hagyma
- kevés olívaolaj
- 100 g olívabogyó
Elkészítés
1. Előkészítünk egy nagy tűzálló tálat.
2. A csirkét megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk és feldaraboljuk, a lila hagymát is meghámozzuk és cikkekre vágjuk. A citromot megmossuk és felkarikázzuk.
3. A krumplit a sütőtálba halmozzuk, rászórjuk a lila hagymát, a citromot és az olívát.
4. A húslevesalaplevet elkeverjük a paradicsompürével és a balzsamecettel, és ráöntjük a tál tartalmára.
5. Legfelülre kerülnek a csirkedarabok, sózzuk-borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal.
6. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük, vagy amíg a csirke aranybarnára nem sül.
7. Ha ez kész, akkor a csirkedarabokat kivesszük, jénaiba tesszük, vagy alufóliával lefedjük, hogy meleg maradjon, és a sütőtálat még visszatoljuk 10 percre 220 fokon.
Búr kifli házilag
Hozzávalók:
- 2 db (kettéválasztott) tojás
- 15 dkg darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag leveles tészta
- pici citromlé
Elkészítés
1. A kiolvasztott leveles tésztát 40×40 cm-esre nyújtjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját félretesszük, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a citromhéjat+ pici levet is és elkeverjük.
3. A tésztát 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk, minden négyzet közepére kanalazunk egy adagot a diós krémből, feltekerjük, majd a végeit kicsit begörbítjük, hogy kifliformát kapjunk és kivajazott tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a félretett tojássárgájávál, picit bevagdossuk, majd sütőbe toljuk és kb 20 percig sütjük. (Amíg a teteje ilyen szép aranybarnás nem lesz).
Még több recept a hétvégére:
- Sós és édes receptek reggelire
- Gyors vacsora: Húsos rántott palacsinta
- Tortilla reggel, délben, este