Az epertől elbúcsúztunk, jöhet a meggy, a málna, a barack, és szépen sorban a jobbnál jobb nyári gyümölcsök. Mi ezekkel a finomságokkal indítjuk a meggyszezont.
Meggyes pite mézes tésztából
Hozzávalók 12 szelethez:
- 23 dkg liszt
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tej
- 4,5 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- 4 dkg méz
- 8 dkg porcukor
Töltelék:
- 5 dkg cukor
- 1 db (kenéshez) tojás
- 0,5 dl víz
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg magozott meggy
Elkészítés
A tésztához a tojást, a tejet és a mézet elkeverjük, a többi hozzávalót tálban elmorzsoljuk, végül összedolgozzuk a mézes tejjel. Fél órát a hűtőben pihentetjük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, piteformába tesszük, a maradék tésztát félrerakjuk. 18-20 perc alatt elősütjük az alapreceptben leírtak szerint. A töltelékhez a cukrot lábasban megkaramellizáljuk, a vízzel felöntjük, beletesszük a magozott meggyet és a fahéjat. Amikor felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A tölteléket még melegen az elősütött tésztalapra öntjük. A maradék tésztából szíveket szúrunk ki, a tetejüket a felvert tojással megkenjük. A töltelékre fektetjük, és 15-20 percre 170 °C-os sütőbe tesszük.
Meggyes-csokis morzsasüti
Hozzávalók:
- 2 evőkanál cukor
- ízlés szerint fahéj
- 20 dkg magozott meggy
- 2 evőkanál darált keksz
A morzsához:
- 5 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 3,5 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés
A félig kiengedett meggyet a cukorral, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal elkeverjük, majd a tálkák aljába halmozzuk. A morzsához a margarint megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, morzsás állagot kapunk. A morzsát a meggy tetejére halmozzuk, és 220 °C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Csokoládés-meggyes kuglóf
Hozzávalók 1 közepes méretű kuglóf tésztájához:
- 15 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csomag sütőpor
- 15 dkg puha vaj
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 10 dkg tejföl
- 1 csipet só
- 15 dkg finomliszt
A töltelékhez:
- 10 dkg (lehetőleg süthető fajta) csokoládé
- 15 dkg lecsöpögtetett, mirelit vagy kompót magozott meggy
Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, a kuglófformát előkészítjük, vajazzuk-lisztezzük, ha szükséges.
A tészta felét beletöltjük a formába, belenyomkodjuk a meggyet és az apró darabokra vágott csokoládét, majd a tészta másik felével lefedjük.
160-170 °C fokos sütőben kb. 45 percig sütjük.
367 kcal/szelet
További meggyes édességek az NLCafén:
- Gesztenyés-meggyes torta
- Nyerő páros: meggyes-csokis receptek
- Meggybefőzés tartósítószer és cukor nélkül