Gasztro

Nyerő páros: finomságok meggyel és csokival

Falatkákat, lepényt vagy gyorsan összedobható pohárkrémet is készíthetünk savanykás meggyből és édeskés csokiból. Ezek az ellentétek tényleg kiegészítik egymást.

Az ízpárokat bemutató sorozatunkból nem maradhat ki a nyár egyik nagy kedvence, a meggy és csoki párosa sem. A friss meggy kicsit savanykás ízét nagyon jól kiegészíti az étcsoki, ahogy azt már a lúdláb tortánál, vagy akár a konyakos meggynél megszokhattuk. Most 3 olyan csokis–meggyes receptet ajánlunk, amit könnyedén elkészíthetünk még a meleg nyári napokon is.

 

Csokis túrókrémes meggyes lepény


Hozzávalók kb. 4 szelethez:

25 dkg mirelit leveles tészta kiolvasztva
10 dkg tejföl
10 dkg tehéntúró
4 dkg porcukor
5 dkg étcsokoládé apróra vágva
kb. 20 dkg meggy
1 tojás a lekenéshez

A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, és kimagozzuk. A kiolvasztott leveles tésztát enyhén kinyújtjuk, és téglalap alakú darabokat vágunk belőle. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A tejfölt kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a túrót és végül az apróra vágott étcsokoládét, és összekeverjük. A csokis túrókrémmel megkenjük a leveles tészta szeleteket, majd telerakjuk magozott meggyel. A tészta széleit felhajtjuk és lekenjük egy elhabart tojással. Tepsire helyezzük, sütőbe toljuk, és kb. 20 percig sütjük, míg a széleken szépen megpirul a tészta.

Nyerő páros: finomságok meggyel és csokival

Csokis meggyes falatkák

 

Hozzávalók kb. 25 db-hoz:
1 tojás
12 dkg puha vaj
12 dkg cukor
1 mk. vaníliakivonat (elhagyható)
17 dkg búzaliszt
5 dkg cukrozatlan kakaópor
fél mk. szódabikarbóna
fél mk. sütőpor
5 dkg étcsokoládé
kb. 30 szem meggy

A meggyet megmossuk, lecsepegtetjük, és kimagozzuk, az étcsokoládét apró kockákra vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 1 tepsit. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a tojást is, és alaposan elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport, és összekeverjük. A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadjuk a vajas tál tartalmához, elkeverjük, majd a masszát kb. 15-20 percre hűtőbe tesszük.  Elővesszük a hűtőből és kis, kb. 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formázunk belőle, tepsire helyezzük és közepükbe ujjunkkal kis mélyedést nyomunk, amibe beleültetünk 1-1 pici darab csokoládét és 1-1 szem meggyet. Kb. 15 percig sütjük, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.

Nyerő páros: finomságok meggyel és csokival

Pohárkrém csokis meggylekvárral

 

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A csokis meggylekvár:
20 dkg meggy
5 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé

A krémhez:
20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
2 dl hideg habtejszín felverve

A díszítéshez:
2-3 kocka étcsokoládé
pár szem meggy

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.

Nyerő páros: finomságok meggyel és csokival

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top