Hétvégi desszertek június kedvenceivel

nlc | 2015. Június 27.
Málna, ribizli, cseresznye – igazán nem panaszkodhatunk, van választék bőven a friss nyári gyümölcsökből. Hoztunk is 3 finom édességet a hétvégére.

Június már igazi Kánaán a gyümölcsrajongóknak. Itt a cseresznye, a málna, a ribizli szezonja és velük együtt a friss, üde, nyári édességek ideje is eljött. 

Levendulás, cseresznyés kevert süti

Hozzávalók:

  • 220 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor
  • 125 g margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bögre magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Készítünk levendulás porcukrot két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott cseresznyét.

Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.

Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.

 

 

Joghurtos málnafagylalt

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 4 dl natúr joghurt
  • 30 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A málna felét turmixoljuk össze a cukorral, a joghurttal, fél citrom lereszelt héjával és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával nagyon enyhén törjük össze, így keverjük a turmixolt részhez. Keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. Hűtsük le a krémet, készítsük el fagyigépben. Ennek hiányában tegyük rögtön a mélyhűtőbe, és félóránként botmixerrel keverjük át alaposan, amíg meg nem fagy. Ebben az esetben a gyümölcsdarabokról le kell mondanunk, de úgy is nagyon finom lesz.

 

Joghurtos-ribizlis kuglóf citrommázzal

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • 16 dkg liszt
  • 12 dkg + a formához margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg (piros, jó a mirelit is) ribizli

Máz:

  • fél db tojásfehérje
  • fél db citrom leve
  • fél db citrom reszelt héja
  • 10-15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tészta hozzávalóit – a ribizlit kivéve – egy tálban simára keverjük, majd harmadát a margarinnal kikent, kilisztezett formába tesszük. Rászórjuk a leszemezett ribizli egy részét, majd újabb tészta- és újabb ribizliréteg következik. A végén tésztával zárjuk le. A formába töltött tésztát 2 ütemben megsütjük: 20 percig 180 °C-on, majd 20-25 percig 160 °C-on. Végül kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A máz hozzávalóiból robotgéppel vagy habverővel sűrű masszát keverünk, ezzel szépen bevonjuk a kuglóf felületét. A tetejét díszíthetjük ribizlifürtökkel.

 

 További szezonális nyári receptek az NLC-n:

 

Exit mobile version