Újra itt a kánikula, így e heti menünk könnyed, gyorsan elkészíthető fogásokból áll, már csak egy kis fagyi és limonádé kell mellé.
Zabkása málnával és pirított mogyoróval
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 dl víz
- 10 dkg aprószemű zabpehely
- 1 nagy ek. méz
- 5 dkg natúr sótlan földi mogyoró
- 10 dkg málna
Elkészítés
Fazékba öntjük a zabpelyhet, szárazon addig melegítjük folyamatos kevergetés mellett, míg finom diós illat száll fel belőle. Hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, majd ha már felvette a vizet, beleöntjük a tejet. Közben egy száraz serpenyőben megillatosítjuk a földimogyorót, majd finomra vágjuk. Az elkészült zabkásához keverjük a mézet és a málna háromnegyed részét. A mogyoróval és a maradék málnával díszítjük. A hideg gyümölcs rögtön fogyasztható hőmérsékletűre hűti a zabkását.
Házi tagliatelle krémsajtos mártással
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg (főtt) füstölt sonka
- 5 dkg rukkola
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg zöldborsó
- pár csepp olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- pár csipet + ízesítéshez só
- kis csokor snidling
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk fel. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, újra sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.
640 kcal/adag
Csípős csirkés-zöldséges cukkini
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 20 dkg (morzsolt) kukorica
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- ízlés szerint chilipor
- 2 db kápia paprika
- 30 dkg csirkemell
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db cukkini
Elkészítés
Nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és nagy lángon süssük át a felkockázott hagymát, csirkemellet, paprikát, illetve a kukoricát. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint adjunk hozzá chilit. Főzzük 15 percet, végül keverjük hozzá a tejszínt (ettől krémesebb, lágyabb lesz a szósz). A cukkiniket vájjuk ki, töltsük meg a szósszal, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 230 °C-on süssük készre 20 perc alatt. Tortillával tálaljuk.
További gyors nyári receptek az NLC-n:
- Gyors vacsora: grillezett zöldségek
- Hogyan kell meggylevest főzni?
- Hétvégi desszertek nyári kedvencekkel.