Van, aki a cukkinifasírtra esküszik, mások sütibe sütik, de láttunk már cukkinilekvárt is, salátát, levest és tepsis cukkinit viszont eddig még nem. Megéri újítani, cukkinis receptből soha nem elég!
Cukkinisaláta
Hozzávalók:
- a sütéshez olaj
- 1 ek. balzsamecet
- 2 közepes főtt cékla
- 2 marék koktélparadicsom
- 1 bögre bulgur
- 12-16 db mini cukkini
- 2 ek. bazsalikomos pesto
- 4-500 g saláta
az öntethez:
- frissen őrölt bors
- 2 kk. olívaolaj
- 2 ek. majonéz
- 2 kk. citromlé
Elkészítés
1. Kezdjük a bulgur elkészítésével. Tegyünk fel 500 ml vizet forrni egy csipet sóval. Ha kész, beletesszük a bulgurt, és 5-10 percig főzzük, míg megpuhul. Ezután leszűrjük és hozzákeverjük a pestót.
2. Míg a bulgur készül 1 evőkanál olajon megpirítjuk a cukkinit kb. 10 percig, míg picit megbarnul itt-ott. Ha kész, félretesszük egy tányérra.
3. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a félbevágott paradicsomokat, épp csak addig, míg kezdenek megpuhulni.
4. A főtt céklát kockára szeleteljük, és egy kis tálban hozzákeverjük a balzsamecetet.
5. Egy kis befőttesüvegben keverjük össze (vagy rázzuk össze) az öntetet.
6. A salátaleveleket beletesszük egy nagy tálba.
7. Mehetnek a tálak az asztalra, hogy mindenki kedvére válogasson, és állítsa össze a salátát.
Tepsis baby cukkini
Hozzávalók:
- 2 ek. olaj
- csipet só, bors
- 20 db baby cukkini
Hozzávalók a tésztához:
- 3 db tojás
- 300 ml tej
- 100 g búzaliszt
- 1 kk. mustár
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek. búzaliszt
- 500 ml zöldség alaplé
- 2 ek. napraforgóolaj
- 1 kk. barnacukor
Elkészítés
1.A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A cukkinit összekeverjük az olajjal, sóval, borssal, majd egyenletesen elrendezzük egy 20×30 cm-s tepsiben. Kb. 10 percig sütjük, míg kicsit megpirul.
2.Közben elkészítjük a tésztát. A tojást és mustárt hozzáadjuk a liszthez, majd állandó kevergetés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, hogy sima tésztát kapjunk. Sűrű palacsinta állagúnak kell lennie.
3.Kivesszük a forró cukkinis tepsit és rögtön beleöntjük a tésztát. Kicsit fel kell bugyognia, ahogy a tészta hozzáér a forró felülethez. Visszatesszük sülni kb. 40 percig, míg aranybarna lesz.
4.Míg ez készül, összeállítjuk az öntetet. Egy kis olajon megpirítjuk a felszeletelt vöröshagymát, hozzáadjuk a cukrot, és pár percig karamellizáljuk. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett lassan hozzáöntjük a zöldséglevest. Lassú tűzön addig főzzük, míg besűrűsödik. Ez kb. 5-10 perc. Sóval, borssal utána lehet ízesíteni.
5.Ha a tészta megsült a cukkini körül, kivesszük, és szeletelve tálaljuk az öntettel kínálva.
Curry leves cukkinivel
Hozzávalók 4 főre:
- csipet só
- 1 db cukkini
- 1,5 l zöldség alaplé
- 400 ml kókusztej
- 1 ek. currypor
- fél kk. kurkuma
- fél kk. őrölt római kömény
- 1 bögre vörös lencse
- 2 db sárgarépa
- 1 ek. olaj
- ízlés szerint tészta
Hozzávalók:
- pirított vöröshagyma
- friss korianderzöld
Elkészítés
1.Elsőként felteszünk egy nagy fazék vizet főni egy csipet sóval. Ha felforrt, beletesszük a zöldséget kb. 5 percig főni.
2.A felkarikázott répát megpirítjuk az olajon pár percig, míg megpuhul, hozzá adjuk a curry port, majd még egy percig pirítjuk, hogy fokozzuk az izét.
3.Hozzáadjuk zöldség alaplevet, és a lencsét. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejet. Összefőzzük ügyelve arra, hogy ne forrjon, mert akkor összefuthat a kókusztej benne.
4.A tésztát fajtájától függően megfőzzük. Bármilyen, hosszúkás, levesbe, vagy bő szószokba passzoló tészta megteszi.
5.Míg a leves készül, egy kisebb edényben felforrósítunk pár kanál olajat, ebben sütjük ropogósra a felkarikázott hagymát.
6.Legjobb külön edényekben tálalni a levest, tésztát, zöldségeket, felaprózott koriander levelet és hagymát, hogy mindenki kedvére alakíthassa az ízeket.
Még több cukkinis recept az NLCafén:
- Gyors vacsora: cukkinis kuszkusz
- Egészséges recept cukkinivel
- Cukkinifasírt – a kedvenc cukkinis receptünk