A mindenmentes szilvalekvár készítésének legfontosabb tudnivalói
- Csak tökéletesen egészséges szilvából készülhet. A felhasznált gyümölcsöt nagyon alaposan válogasd át, dobd ki a picit is sérült, nyomódott, vagy már túlérett, erjedésnek indult szemeket!
- A mindenmentes lekvár befőzéséhez az üvegeket és azok kupakjait csírátlanítani kell. Ehhez vagy főzd legalább 15 percig, és hagyd az edényben kihűlni az üvegeket, vagy mosogatógépben 70 fokon mosd el valamennyit.
- Lehetőleg kézzel ne érj az üvegek belső részéhez. A legjobb megoldás, ha a szintén kifőzött edényfogó csipesszel fogod meg az üvegeket és azok tetejét.
Így készítsd el a mindenmentes szilvalekvárt
2,5 kilogramm egészséges és érett szilvát moss meg, csumázd le és magozd ki. A szemeket vágd negyedekre. Tedd fel főni a gyümölcsöt, lassú tűzön főzd a saját levében 25-30 percig. Ha nem kellően sűrű, főzd még további legfeljebb 10-15 percet.
A fertőtlenített üvegekbe töltsd a mindenmentes lekvárt, majd jól zárd rájuk a kupakokat. Fordítsd fejre az üvegeket 5-10 percig, majd tedd hűvös helyre. Amint teljesen kihűlt a lekvár, felbonthatod, megkóstolhatod.
NLCafé tipp: A mindenmentes lekvárokat érdemes akkora befőttesüvegekbe tölteni, amelyek tartalma egy-két nap alatt elfogy, mert felbontás után gyorsan megromlanak. Az üvegekben hónapokig eltarthatók, sőt idővel még finomabb lesz, mert a lekvár az üvegben is édesedik.
További cikkek befőzés, lekvár témában az NLCafén:
- Befőzés: így készül a mindenmentes befőtt
- Így készítheted el a legfinomabb sárgabaracklekvárt
- Ennél finomabb egreslekvárt nem ettél
- Befőzés: készíts házi cseresznyeszörpöt
Fotók: Pinterest