Vietnami menü az új Jamie Olivertől, Donal Skehantól

nlc | 2015. Augusztus 26.
Nyitottak vagytok az ázsiai ízekre? Akkor a vietnami konyha finomságait érdemes kipróbálni! Most egy komplett menüt hoztunk, nem is akárkitől, hanem az új brit sztárséftől, Donal Skehantól.

Ragacsos banános, szezámos-kókuszos palacsinta

Hozzávalók a palacsintához (4 főre):

  • 1 csipet só
  • 2 tojás
  • 300 ml tej
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 100 g búzaliszt
  • díszítés: 1 ek. pirított szezámmag

Hozzávalók a karamellöntethez:

  • 75 g vaj
  • 100 g (nád) cukorszirup

Hozzávalók a karamellizált banántöltelékhez:

  • 25 g vaj
  • 8 db meghámozott, félbevágott banán
  • 4 ek. kókuszreszelék
  • 2 ek. porcukor
  • fél lime
  • 4 ek. cukrozott sűrített tej
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A palacsintatészta elkészítéséhez a lisztet és a sót egy előkészítő edénybe szórjuk,  és  a  liszt  közepébe  egy  kis  gödröt  vájunk.  Ebbe  ütjük  bele  a tojásokat,  majd  hozzáadunk  egy  kis  tejet  és  a  vaj  felét.  A  közepétől kiindulva habarjuk, fokozatosan elegyítjük a lisztet a tojással, a tejjel és az olvasztott vajjal. Amikor az egész lisztet bekevertük, erősen keverjük mindaddig,  amíg  egy  sima,  sűrű  tésztát  kapunk.  Ehhez  fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet. 

A karamell öntet elkészítéséhez a vajat és a (nád)cukor szirupot egy kisebb főzőedénybe öntjük és felforraljuk. A gázt kisebbre vesszük és a keveréket kb. 3 percig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Utána levesszük a tűzről és félretesszük. A  banánokat  porcukorban  meghempergetjük,  a  vajat  egy  nem-tapadós (teflon)  serpenyőben  közepes  tűzön  megolvasztjuk.  Beledobjuk  a banánokat,  s  mindkét  oldalukat  aranybarnára  sütjük.  A  sült  banánt átrakjuk egy tányérra, és kevés zöldcitromlevet csavarunk rá. A  serpenyőt  kitöröljük,  visszatesszük  közepes  lángra  és  kikenjük  egy kevéssel  a  maradék  olvasztott  vajból.  A  serpenyőbe  öntünk  egy merőkanálnyi palacsintatésztát, és serpenyőt addig döntögetjük ide-oda, míg az egyenletesen be nem fedi a serpenyő alját. A palacsintát 1-2 percig sütjük, majd másik oldalára fordítjuk, és a lángot kicsire vesszük. A palacsintára helyezünk két darab karamellizált banánt, és  a  tetejükre  egy-egy  evőkanálnyi  sűrített  tejet  csurgatunk.  Ezt megszórjuk  a  kókuszreszelékkel  és  a  palacsinta  széleivel befedjük  a tölteléket, azaz  egy kis  csomagot  készítünk  belőle.  Ismét  megfordítjuk, majd  néhány  percig  sütjük,  vigyázva  arra,  hogy  30  másodpercenként megfordítsuk.  A  megsült  csomagocskát  egy  tányérra  helyezzük,  és melegen   tartjuk,   amíg   a   többit   is   elkészítjük   (összesen   négy csomagocskára van elegendő alapanyagunk). A  palacsinta  csomagocskákat  előmelegített  tálra  helyezzük  és  kis négyzetalakú darabokra vágjuk. A tetejére karamell öntetet csepegtetünk és megszórjuk a pirított szezámmaggal. A maradék karamell öntetet külön szolgálhatjuk fel.

 

Vietnámi karamellás lazac ragacsos rizzsel

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 gerezd finomra szeletelt fokhagyma
  • 4 szelet lazacfilé
  • 3 ek. (lehetőleg vietnámi) halszósz
  • 150 g porcukor
  • 1 kis csokor finomra karikázott, vízben áztatott újhagyma
  • 3-4 cm (julienne-re szeletelt) gyömbér
  • ragacsos rizs
  • 1 db finomra szeletelt chili paprika
  • 1 kis csokor friss koriander
  • 100 + 50 ml víz
  • 2 db félbevágott kínai kel
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Helyezzünk a tűzhelyre egy nagyméretű, magasfalú serpenyőt vagy wokot és közepesen  nagy tűzön melegítsük. Öntsük bele a vizet és a cukrot és főzzük 5 percig, időnként ide-oda döntögetve a serpenyőt, egészen addig, amíg sötét színű karamellt nem kapunk. Közben ne keverjük meg! Hozzáadjuk  a  fokhagymát,  a  chilit  és  a  gyömbért,  és jól  összekeverjük. Hozzáöntjük  az  50  ml  vizet  és  a  halszószt.  Addig  melegítjük,  míg egyenletesen  forrni  kezd. Ekkor hozzáadjuk  a  lazac  szeleteket  és a  kínai kelt, majd jól megforgatjuk, hogy a keverék rátapadjon. A lángot  kisebbre  vesszük, és még 6 percig  főzzük, illetve addig, amíg a lazac teljesen át fő. Levesszük a tűzről és a koriander levelekkel valamint a vízből leszűrt újhagymakarikákkal díszítjük.  Előmelegített edényekben, a meleg ragacsos rizzsel azonnal tálaljuk.

 

Vietnámi kávés panna cotta

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 1 csipet tengeri só
  • 600 ml tejszín
  • 4 ek. víz
  • 1 tk. kakaópor
  • 50 g porcukor
  • 6 levél zselatin vagy 7 g por zselatin
  • 1 vaníliarúd
  • 400 g cukrozott sűrített tej
  • 3 tk. instant kávépor vagy 50 g kávébab

Hozzávalók a kávés réteghez:

  • 2 tk. víz
  • 1 ek. porcukor
  • 1 levél zselatin vagy fél teáskanál por zselatin
  • 120 ml frissen főzött presszó kávé
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség  szerint  keverjük  meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk 10  percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.

A  tejszínkeverék felét  átöntjük egy másik fazékba, és beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben kevergetjük, hogy jól elkeveredjen, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeérjenek.

Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.

Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor.

 

A dublini születésű 28 éves (de 16-nak látszó) Donalt a magyar nézők már ismerhetik a “Srác fakanállal” műsorból. A tehetséges fiú közel tíz évvel ezelőtt popsztárnak indult, ám kiskorától fogva érdekelte a főzés, szüleitől, akik éttermeknek szállítottak gyümölcsöt és zöldséget, sokat tanult a különböző ételekről. Gasztronómiai karrierje 2007-ben kezdődött, amikor elindította főzős blogját (Good Mood Food), és főzős videókat kezdett megosztani a YouTube-on, amelyek révén nagyon hamar nagyon népszerű lett. Ma már több saját műsora és szakácskönyve van, amelyekhez sokszor maga készíti az ételfotókat is. A zenéléssel időközben felhagyott, azt mondja, a főzés sokkal kreatívabb dolog, nagyobb teret ad az önkifejezésnek, mint egy bandában énekelni. Tavaly szerződést kötött a január óta már magyarul is elérhető Food Network tévécsatornával. A “Kövesd Donalt!” első, már leforgatott évadában Donal Vietnamban utazgatott, kóstolgatott és főzött.

A  “Kövesd Donalt … Vietnamba!” augusztus 28-tól látható a Food Network csatornán.

Még több vietnami recept:

Exit mobile version