Bögrés sütik forró tea mellé

Rupáner-Gallé Margó / Rupáner-konyha | 2015. Szeptember 27.
Kész az ebéd, hazaértetek a sétából/kirándulásról, és már semmi másra nem vágytok, csak pár finom falatra a forró tea mellé? Akkor gyorsan süssetek egy bögrés sütit!

Bögrés gyümölcskenyér

Méghozzá csokival, pirult dióval és sok-sok porcukorral a tetején. Finom puha, vajas-rumos-csokis piskóta. Egy szeletnél nem lehet megállni, de kettőnél sem.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
• 1 szűk bögre olvasztott vaj vagy margarin (15 dkg)
• 1 bögre kristálycukor
• 5 tojás
• 2 bögre fehér finomliszt
• 2 teáskanál sütőpor
+
• fél bögre darabolt dió
• fél bögre darabolt aszalt vagy kandírozott gyümölcs (nálam kandírozott ananász)
• fél bögre darabolt étcsokoládé (háromnegyed táblányi)
• 2 teáskanál rumaroma (lehet több is)
• 2 evőkanál fehér finomliszt

Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk, majd egy tálban összekeverjük a cukorral.

2. Egy másik tálba beletesszük a diót, az aszalt gyümölcsöt, a csokoládét, összekeverjük, majd meglocsoljuk a rummal. Két evőkanál liszttel is megszórjuk a masszát, és újra átkeverjük.

3. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütésre. Gázsütőnél olyan melegre, mint amilyenben a piskótát szoktuk sütni.

4. Ezután a cukros vajjal felverjük a tojásokat, majd hozzákeverjük a lisztet és a sütőport.

5. A diós-csokis gyümölcsöt hozzáforgatjuk a tésztához, majd az egészet elosztjuk két kivajazott őzgerincformába.

6. 200 fokos sütőbe tesszük őket, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk!

 

Skót vajas keksz

Ez az édesség az én egyik gyengém: szinte harapnunk sem kell, már olvad is ki belőle a selymes, vajas-vaníliás íz.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

• 45 deka szoba-hőmérsékletű vaj (margarin nem jó!)
• 1 bögre porcukor
• 5 bögre fehér finomliszt
• 2 teáskanál vaníliaaroma, vagy vaníliarúd kikapart belseje
• fél kávéskanál só

Elkészítés:
1. A szoba-hőmérsékletű vajat habosra verem a porcukorral egy mixer segítségével, majd hozzáadom a vaníliát és a sót.

2. Elkeverem, hozzáadom a lisztet, kézzel összegyúrom. Fontos, hogy kézzel, mert így érzem, ha összeáll a tészta, ami ha megtörtént, semmi esetre nem szabad továbberőltetni, nehogy a vaj megolvadjon és szétessen a tésztánk.

3. Kb. 3 cm átmérőjű hengereket csinálok a tésztából, majd alaposan barna cukorba hempergetem. A cukrot érdemes peremes tálcára szórni, akkor nem peregnek szanaszét a cukorszemecskék.

4. Ezután a fagyasztóba teszem, hogy könnyebben tudjam szeletelni, és ne deformálódjon annyira a keksz. Az sem baj, ha fagyos lesz egy kicsit, sőt! Mélyhűtőben tárolható, amikor pedig kedvünk van, egyszerűen elővesszük, félfagyosan felszeleteljük, legalább egy centis szeletekre és már mehet is a sütőbe.

5. Most is ugyanígy teszek, centis vastagságúra felkarikázom őket, sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem, durván kétcentis közökkel, és 180 fokon, alsó-felső sütés programon sütöm őket körülbelül tizenöt percig.

6. Akkor jó, ha a keksz aljának már van egy kis halvány színe, és még egy icipicit nyersnek tűnik. Ez azért van, mert a vaj, ahogy hűl, még szilárdulni fog valamennyit, és akkor lesz igazán tökéletes az állaga.

 

Fánksüti

Ez a fánkízű, cukros-vajas finomság megtartja a fánk állagát, de nem csepeg az olajtól, a felhasznált tojásmennyiséghez képest pedig már-már valószerűtlenül magasra nő. Ez a bögrés süti ráadásul kb. 5 perc alatt összeállítható, a többi munkát a sütő végzi. 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

 

Hozzávalók:

• másfél bögre kristálycukor
• 2 tojás
• 3 bögre fehér finomliszt
• 1 csomag sütőpor (12 g)
• egy csipet só
• fél bögre étolaj
• másfél bögre 2,8%-os tej
• + három-négy evőkanál olvasztott vaj és kristálycukor a szóráshoz

Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra, alul-felül sütésre.

2. A hozzávalókat összekeverjük. A tejet adjuk hozzá utolsóként, kisebb adagokban.

3. Kb. 20-25 perc aranyszínűre sütjük (tűpróbát végzünk).

4. Még forrón alaposan megkenjük olvasztott vajjal, és addig szórjuk a tetejét kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a süti tetején. Az első néhány réteg ugyanis bele fog olvadni a vajba.

5. Ezután sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből. Bátran, mert nem törik!

Utószó: El ne mulasszátok forrón megvágni, és úgy fogyasztani. Mondjuk úgysem hinném, hogy kibírnátok. A szeletelés külön élmény, meg fogtok lepődni. Nemhogy nem lesz szalonnás, a kés szinte siklik rajta…

 

Rupáner-Gallé Margó a Rupáner-konyha gasztroblog szerzője. Elsősorban könnyen, viszonylag gyorsan elkészíthető házias finomságokat és bögrés süteményeket készít, puha bögrés mézeskalács-receptjét szinte nincs, aki ne próbálta volna ki. 
 

Még több bögrés süti receptje az NLCafén:

Exit mobile version