Őszi kedvenceink, a morzsás sütik

Molnár Orsi / wannabe chef | 2015. Október 10.
A morzsás süti avagy crumble hihetetlenül egyszerű és nagyon finom édesség. Az alján gyümölcsös, a tetején pedig a többnyire lisztből, vajból és cukorból készült halmot csinosíthatjuk fagyival vagy karamellöntettel is. A hétvégén ki is próbálhatjuk!

Mini körtés morzsa

Őszi kedvenceink, a morzsás sütik

Hozzávalók 2 személyre:

• 3 nagy körte
• fél púpozott evőkanál liszt
• 2 evőkanál nádcukor
• 1 kávéskanál fahéj
• fél bögre zabpehely
• negyed bögre liszt
• 2 evőkanál cukor
• 7 dkg hideg vaj

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, magházukat kivágjuk és kisebb kockákra vágjuk. Tálba tesszük és összekeverjük a cukorral, fahéjjal és a liszttel. A keveréket kivajazott mini kerámiaformába (kb. 18×12 cm-es formába) borítjuk. Egy másik tálban összekeverjük a zabpelyhet, lisztet, cukrot, majd beleszórjuk a felkockázott vajat és a kezünkkel összemorzsoljuk. A morzsát a gyümölcs tetejére kanalazzuk. 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor készül el, ha a teteje megpirult már, és a gyümölcs leve bugyogni kezd.

Elkészítési idő: 30 perc

Almás morzsa karamellöntettel

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg alma (magozott súly)
• 1 evőkanál nádcukor
• 1 evőkanál liszt
• fél teáskanál fahéj
• 8 dkg vaj
• 4 dkg liszt
• 4 dkg zabpehely finomra darálva
• 8 dkg nádcukor
A karamellöntethez:
• 10 dkg cukor
• 1 evőkanál vaj
• 2 ek tejszín

Elkészítés:

Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Összeforgatjuk a cukorral és a liszttel, majd a fahéjjal. Kivajazott, kb. 30×20 cm-es hőálló tálba tesszük. Kezünkkel összemorzsoljuk a vaj, liszt, zabpehely és a nádcukor keverékét. A gyümölcsök tetejére kanalazzuk a vajas, lisztes keveréket, és 180 fokon sütjük kb. 15 percig. Akkor lesz kész, ha már barnul a teteje, vagy már bugyogni kezd a gyümölcs leve. Közben a cukorból egészen sötét karamellt készítünk: felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzákeverjük a vajat és a tejszínt. Bugyborékolni kezd majd, de a kevergetés mellett abbahagyja és kisimul. Ekkor már lehet csurgatni a sütire.

Elkészítési idő: 30 perc

Szilvás morzsa

Hozzávalók 2-3 személyre:

• 30 dkg szilva (magozott súly)
• fél teáskanál fahéj
• 1 evőkanál cukor
• fél citrom frissen facsart leve
• 8 dkg vaj
• 7 dkg liszt
• 4 dkg zabpehely finomra darálva
• 8 dkg nádcukor

Elkészítés:

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. A gyümölcsöt összeforgatjuk a cukorral, a fahéjjal és a citrom levével. Kisebb hőálló tálba tesszük a gyümölcsöt. A vajat, a lisztet, a zabpelyhet és a cukrot kezünkkel összemorzsoljuk és a gyümölcsre kanalazzuk. 180 fokon kb. 15 percig sütjük.

Elkészítési idő: 30 perc

 

Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.
 

Még több morzsasüti az NLCafén:

 

 

Exit mobile version