Körtés csokoládétorta
Hozzávalók 8-10 szelethez:
• 3-4 darab puha körte
• 12 dkg olvasztott vaj
• 3 dkg kakaópor
• 15 dkg liszt
• 1 dl meleg víz
• 4 dkg cukor
• 1 csomag sütőpor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 dl tejföl
• 1 tojás
• vaj és liszt a forma kikenéséhez
A csokoládémázhoz:
• 15 dkg vaj
• 15 dkg porcukor
• 1 dl joghurt
• 4-5 dkg sötét kakaópor
Elkészítés:
Egy 15-20 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk-kilisztezünk. A meleg vizet, az olvasztott vajat és a kakaóport simára keverjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük, hozzáadjuk a kakaós péphez, majd végül a tejfölt és a tojást is belekeverjük. Az így kapott masszát az előkészített tortaformába töltjük, és belenyomkodjuk a meghámozott, apróra vágott körtéket. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, ha szükséges, közben forgatunk rajta. 160 °C-ra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 20-25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, sütés után pedig hagyjuk kihűlni.
A csokoládémáz hozzávalóit kis lángon addig kevergetjük, míg a vaj teljesen el nem olvad. Nem kell teljesen felmelegíteni. Ha kihűlt, a torta tetejére kenjük, és díszítésképpen megszórjuk fehércsokoládé-forgáccsal.
Körtefelfújt habsipkával
Hozzávalók:
• 2 + 4 evőkanál cukor
• 2 db tojásfehérje
• 4 dl víz
• 4 db körte
• 1 db citrom leve
• 50 g aszalt vörös áfonya
• 20 dkg babapiskóta
• 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés:
A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és fűszerrel puhára főzzük.
A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát.
A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grill fokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.
Körtés-mazsolás rétes
Hozzávalók:
A tésztához:
• 5 dkg rétesliszt + 15 dkg finomliszt
• 5 dkg vaj
• csipet só
• 1 dl víz
• 7 dkg olvasztott vaj a kenéshez
• liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez:
• 4-5 darab puha körte
• 5 dkg cukor
• 1 citrom reszelt héja
• 10 dkg mazsola
• 2-3 cl Amaretto likőr (vagy mandulaaroma)
• 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy tálban a vajjal elmorzsoljuk, a sót a vízben feloldjuk, és a lisztes vajhoz adva tésztát gyúrunk belőle. Géppel vagy kézzel (deszkán) jól kidolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni fél órát úgy, hogy letakarjuk a deszkán.
Egy belisztezett konyharuhán szögletesre nyújtjuk a tésztát, amilyen vékonyra csak tudjuk, majd a kezünkbe véve elkezdjük kihúzni a széleit, a közepét pedig a kézfejünkre feszítjük.
A tetejét megkenjük az olvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a tölteléket.
A serpenyőben felhevített vajra rádobjuk a meghámozott körtecikkeket, beletesszük a cukrot és a citromhéjat, majd jól átforgatjuk, de nem főzzük puhára.
A mazsolát megmossuk, kevés vízben 1-2 percig főzzük, majd leöntjük róla a vizet, és hozzáadjuk az Amarettót.
Ezután azonnal letakarjuk alufóliával, így a felpuhult mazsola magába szívja a likőrt. 15 perc múlva hozzáadjuk a körtéhez, majd a keveréket a kihúzott rétestésztára szórjuk, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Megkenjük a tetejét tojással, és 200 fokos sütőben pirosra sütjük.
Még több körtés recept az NLCafén:
- Sütik almával és körtével
- Körte 3 felvonásban: különleges őszi receptek
- Diós és körtés édességek