Húsleves sajtos pirítóssal és sült hagymával
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 4 szelet magvas kenyér
• 100 g ementáli sajt
• 1 l húsleves
• 1 kis csokor petrezselyemzöld
• napraforgóolaj
• só
• frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kenyérszeleteket nagyobb darabokra vágjuk, a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagyma héját lefejtjük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Egy serpenyőben kevés napraforgóolajat hevítünk, hozzáadjuk a vékonyra szelt hagymát, megsózzuk, megborsozzuk, és közepes lángon aranybarnára pirítjuk.
A húslevest felforrósítjuk.
Közben a kenyérszeleteket egyszemélyes tűzálló tálkákba helyezzük, megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben, ha van, grill programon, megpirítjuk. A forró levest a sajtos pirítósokra merjük, megszórjuk a sült hagymával, valamint az aprított petrezselyemzölddel, és a tartalmas levest azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Hagymás mártogatós
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 fej salotta hagyma
• 100 g natúr krémsajt
• 4 ek. kefir
• 4 ek. savanyúuborka-lé
• 1 kk. őrölt pirospaprika
• csipetnyi szárított, őrölt fokhagyma
• csipetnyi őrölt fehér bors
• só
• extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, apró kockára vágjuk, és egy kevés olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a borsot, a fokhagymát, az egészet elkeverjük, majd levesszük a tűzről.
A kihűlt paprikás hagymát a krémsajttal, a kefirrel és a savanyúuborka-lével, botmixer segítségével pépesítjük, és az így kapott krémet csíkokra vágott friss zöldségekkel (angol zellerrel, paprikával, sárgarépával, uborkával stb.) tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc
Sáfrányos-hagymás tészta
Hozzávalók 4 személyre:
• 320 g eliche tészta
• 2 fej fehér vagy vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 80 ml száraz fehérbor
• 0,25 g őrölt sáfrány
• 2 tk. vaj
• 2 ek. extra szűz olívaolaj
• 4 tk. frissen reszelt parmezán
• 2 ágacska friss kakukkfű
• só
• frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A fokhagymagerezdeket egy kés pengéjével kissé szétnyomjuk, az egyik ág kakukkfű levélkéit lecsipkedjük. A sáfrányt a fehérborba áztatjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a vajat és az olívaolajat, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket és egy kakukkfűágacskát, és 1-2 percig pirítjuk. A fokhagymát és a kakukkfüvet kidobjuk, majd a vékonyra szelt hagymát az aromás zsiradékba tesszük, és nagyon alacsony lángon üvegesre pároljuk.
Közben a tésztát lobogó, sós vízbe dobjuk, majd amikor eléri az “al dente” (“harapható”, nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük. A tészta főzővizéből egy keveset félreteszünk.
A sáfrányos bort a dinsztelt hagymára öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a frissen kifőzött tésztát is, és az egészet összerázzuk. Hogy selymesebb legyen a tésztát körülölelő szósz, adhatunk hozzá fél deciliternyit a félretett főzővízből. Az aranyló tésztát tányérokra szedjük, megszórjuk a megmaradt kakukkfűlevélkékkel, valamint a frissen reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Még több hagymás recept:
- Hagymakisokos: Melyikkel mit főzz
- Póréhagymás torta
- Hússal töltött hagyma