3 isteni sütőtökös recept, amit még sokszor fogtok ismételni

Piazza Gabriella / Tavola in Piazza | 2015. November 05.
Egyszerűen nem lehet betelni a sütőtökkel! Sokoldalú, nagyon finom, és egyszerű vele bánni. Bárcsak minden egyes napra jutna valami sütőtökös finomság! Mi most újabb 3 recepttel bővítjük a repertoárt.

 

Van már a tarsolyunkban tökéletes sütőtökkrémleves, kóstoltunk már sütőtökös sütit és sütőtökös frittatát is, és hol van még a szezon vége?! Szerencsére nagyon messze, így hoztunk 3 remek sütőtökös receptet, amit idén biztos, hogy ki fogunk próbálni.

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog.
 

Sütőtökös-parmezános palacsinta

Hozzávalók kb. 16 darabhoz:

A sült tököt a joghurttal, a tejjel, a sütőporral, a liszttel, a reszelt parmezánnal és a fűszerekkel botmixer segítségével simára dolgozzuk, és 15 percig állni hagyjuk. A masszából olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat sütünk. Tejföllel, rukkolalevelekkel és parmezánforgáccsal rétegezve, melegen tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 35 perc

Sonkás borjútekercs sütőtökös burgonyakrémmel

Hozzávalók 4 személyre:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, és a sült sütőtökkel, 1 tk. vajjal valamint a tejföllel késes aprítóban vagy botmixer segítségével sima krémmé dolgozzuk. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a burgonya főzővizéből.)
A karajszeletek mindkét oldalát sóval és fehér borssal fűszerezzük, majd egyik oldalukat megkenjük egy kevés mustárral, és megszórjuk egy csipetnyi reszelt parmezánnal. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, szorosan feltekerjük, és hústűvel megtűzzük. A tekercseket ezután lisztbe forgatjuk.
A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk, majd félretesszük. A fokhagymát kés pengéjével kissé szétnyomjuk, a kapribogyót finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1 ek. vajat, hozzáadjuk a rozmaring ágacskát, a fokhagymát valamint a kapribogyót, és az így kapott fűszeres vajban a karajtekercseket körbepirítjuk. Ezután felöntjük kb. 100 ml vízzel, lefedjük, és az egészet kb. 15 perc alatt készre pároljuk.
A tekercsekből a hústűt eltávolítjuk. A szaftot, ha szükséges, beforraljuk.
A sütőtökös burgonyakrémet tányérokra szedjük, ráhelyezzük a karajtekercseket, megszórjuk a pirított tökmaggal, meglocsoljuk 1-2 teáskanálnyi szafttal , és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Sütőtökös sajtgolyó

Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:

A rozmaring levélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 ek. lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Még több sütőtökös recept:

 

Exit mobile version