Hétvégi menü sajtimádóknak

nlc | 2015. November 13.
Ha a Hold nincs is sajtból, sokan vagyunk, akik legszívesebben mindenhez ennénk egy kis sajtot, annyira szeretjük minden formában. Hétvégi menünk pont ilyen fogásokat tartalmaz.

A húsos hétvégi menü is nagy kedvencünk volt, és már készülünk egy vega menüvel is, de addig is jöjjön egy igazi sajtos menü.

 

Kolbászos-sajtos sós muffin

Hozzávalók:

  • ízlés szerint só
  • 15 dkg ementali sajt
  • 1 nagy csokor snidling
  • 20 dkg házi, puha füstölt kolbász
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 2 db tojás
  • 35 dkg rétesliszt
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az olvasztott vajat összekeverjük a tejjel és a tojásokkal, majd összedolgozzuk a sóval, borssal, sütőporral elvegyített liszttel. A kolbászt egészen kicsire daraboljuk, a sajtot lereszeljük, és az alaptésztához keverjük. A snidlinget is belevágjuk a tésztába. Egy 12 részes muffinformát kibélelünk egy-egy kapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.

Tipp:

A füstölt házikolbász könnyebben darabolható, szinte szétomlik, ráadásul a kalóriatartalma is csekélyebb, mint a szárazkolbászoké.

270 kcal/darab

 

 

Kéksajttal töltött csirkemell diómártással és tagliatellével

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 40 dkg tagliatelle
  • 3 levél zsálya
  • 25 dkg darált dió
  • 80 dkg (bőrös) csirkemell
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 20 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dl tej
  • pár csepp olaj
  • 20 dkg rokfort sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkemelleket felszúrjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A kéksajtot 4 darab hüvelykujjnyi vastag hasábra vágjuk, a húsba töltjük. Sózzuk, kevés olajon minkét oldalát elősütjük, majd bőrrel felfelé tepsibe tesszük. 8-10 dkg vajat morzsolunk rá, és 190 °C-os sütőben 10 percig sütjük.
Közben a diómártáshoz a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a darált diót, sózzuk, enyhén borsozzuk, majd állandó kevergetés mellett lassan forraljuk 5-8 percig. A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A maradék vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zsályát, kis lángon pirítjuk kicsit, majd beletesszük a tésztát, összeforgatjuk. A felszeletelt csirkemellet a tésztával és a diómártással tálaljuk.

 

Sajtos-sonkás szendvics

Hozzávalók:

  • kenéshez vaj
  • nyers leveles tészta (nem bajlódunk, készen vesszük) leveles tészta
  • pár szelet sonka
  • zsíros sajt bele és egy kevés a tetejére sajt
Kategóriavacsora
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A leveles  tésztát kihajtjuk, és két egyforma részre vágjuk. Az egyiket vékonyan megkenjük vajjal és belefektetjük a sajtot és a sonkát, majd rátesszük a másik oldalt is. A hatalmas szendvicset kockákra vagy háromszögekre vágjuk és 200 fokos sütőben 15-18 percig sütjük, ameddig aranybarna nem lesz. Az utolsó 5 percben megszórjuk sajttal és rápirítjuk. 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version