3 retró süti a nagyitól

nlc | 2015. November 15.
Igazi klasszikus retró sütiket hoztunk mára, mert bizony voltak finom sütik a sajttorták és brownie-k előtt is. A nagyik sütijei még ma is verhetetlenek, nemcsak azért mert finomak, hanem mert nosztalgikus emlékeket ébresztenek bennünk.

A bolti retró édességeket már végigvettük, most térjünk rá a retró házi sütikre, amiket még most is bármikor szívesen látunk az asztalon. Ha még 1-2 retró játék is előkerül vasárnap délután, teljes lesz a nosztalgia.

Kókuszkocka

Hozzávalók a retró kókuszkockához:

A tésztához:

A krémhez:

Tészta:

A vajat, a porcukrot, az egész tojást és a mézet habosra keverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és a 2-3 dl tejet (attól függően a liszt mennyit vesz fel). A masszát alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben sütöm.

Szósz:
A csokiszószhoz a porcukrot, a vajat, a kakaót, a tejet és a rumot kis lábasban megmelegítem, és ebbe mártom a kis kockákra vágott (ünnepi alkalmakra készítheted csillag, vagy hold formával is) sütit, majd a kókuszban megforgatom.

Keksztekercs

Hozzávalók 2 rúdhoz:

A krémhez:

A darált kekszet a kakaóporral, a porcukorral és a tejjel összedolgozzuk, majd a rummal vagy a rumaromával ízesítjük, összekeverjük. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben fél órát pihentetjük. Közben a krémhez a porcukrot a vajjal felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a 15 dkg kókuszreszeléket. Kicsomagoljuk a keksztésztát, a deszkára 5-8 dkg kókuszreszeléket szórunk, és fél cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd szorosan feltekerjük. Fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük, kb. 2 óra múlva szeletelhető.

Méteres kalács

Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:

A tésztához:

A krémhez:

A mázhoz:

A tésztához a porcukor felét simára keverjük a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a liszttel és a sütőporral. A tojásfehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük. A két részt óvatosan összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Kiborítjuk őket, és hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vajat és a porcukrot kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat.
A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük. Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük.
A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így kapjuk meg a képen látható csíkokat.

Még több retróédesség az NLCafén:

Exit mobile version