Gasztro

10 újabb retró édesség a 80-as évekből

Mai szemmel már retró, de akkor ezekből az édességekből álltak a hétköznapjaink/ünnepnapjaink. Hoztunk még 10 retró édességet, aminek szerencsére már csak az emléke él bennünk.

A Bedeco kakaót, Mókus csokit és társaikat bemutató retrócikkünk után találtunk még 10 olyan retró édességet, ami a mai napig kedves a szívünknek. Nem állítjuk, hogy nehéz nélkülük élni, de azért jó egy kicsit nosztalgiázni.

Tejpor kis tasakokban

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

A tejpor, ami ritkán ért célba. Nálunk legalábbis nem jutott el a kávéig, a nyaralás előtt vásárolt készletet szépen lassan, szisztematikusan felfaltuk. Lenyelni nehéz volt, de ez minket cseppet sem érdekelt, az utolsó szemcséig beleszórtuk a szánkba. Egy fokkal jobb, mint ha sütőport nyalogattunk volna, de tényleg csak egy fokkal.

Melba kocka

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

Melba kocka – a zsebcsoki. Kicsi volt és finom – ez volt a felnőttek Mókus csokija. Mi, gyerekek az étcsoki miatt nem nagyon ettük, de anyukám hangja még ma is ellágyul, ha kimondja, hogy Melba kocka, úgyhogy biztosan állíthatom, hogy nagy favorit volt.

Kajla nugát

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

A Kajla nugát arra született, hogy elrontsa a 80-as évek szülötteinek ízlését. Mi akkor ezeket a csodákat neveztük csokinak, pedig nemhogy kakaót, de mogyorót vagy diót sem nagyon láttak ezek a termékek, napraforgómag-őrleménnyel oldották meg a dolgot, ami valljuk be, nem sokat segített az ízén. 20 év kellett, hogy ezt a szocializációs defektet ledolgozzuk és nyitottak legyünk a normális csokikra is, de szerencsére sikerült.

Francia drazsé

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

Az édesség, amit biztos, hogy egy fifikás fogorvos talált fel, hosszú évekre biztosítva magának a páciensállományt. Olyan drazsé ugyanis nem volt, ami ne ragadt volna bele a fogunkba. Ez persze akkor egyáltalán nem izgatott minket, marokra ettük a színes cukormázas drazsét a szülinapi zsúrokon és klubdélutánokon.

Limo italpor

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

Csodálatos fröccsöntött üvegcse, ragadós műízű italpor, amit úgy nyakaltunk be, mint egy pohár Bedeco kakaót. Volt olyan ismerősünk, aki annyira szerette, hogy születésnapjára 15 kis üvegnyi limoport kapott, amiből a zsúron hármat helyből meg is evett, mi többiek meg irigyen néztük és el sem tudtunk képzelni ennél jobb ajándékot.

Melódia szelet

10 retro étel 2.

Melódia – ez is a szülők kedvence volt. Mi, gyerekek meg nem ettük volna, hogy is ettük volna, hiszen étcsokival volt bevonva, mi meg csak a Kajlában tudtunk gondolkodni, eszünk ágában nem volt ilyen keserű csokikat enni. A szülők viszont tényleg nagyon szerették, még a Mikulás-csomagba is mindig került, ez volt a 80-as évek marcipánrúdja.

Gömb rágó

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

Ó azok az ízetlen gömb rágók! Szép és színes volt, de íze, na az nem volt. Ehettünk volna helyette radírgumit is, az illatosaknak talán még több ízük lett volna, mint ezeknek a rágóknak 10 másodperc után. Ez persze huszadrangú kérdés volt, a lényeg mindig az volt, hogy a piros az enyém legyen. Aztán a sárga, és csak legvégső esetben a kék. Abban ugyanis biztos voltam, hogy a kék rágó az nagyon mű lehet. A piros és a sárga nyilván nem.

Betűs csoki

10 retro étel 2.

Ez is mekkora ötlet volt! Egy csoki, betűs csomagolásban. Nem volt szinte Mikulás-csomag, amibe ne került volna betűs csoki, de olyanra is emlékszem, hogy valakinek a szülinapjára “boldog szülinapot” feliratot raktunk ki betűs csokiból. Arra viszont már nem emlékszem, hogy nem okozott-e maradandó károsodást a szülinaposnak a 16 db csoki elfogyasztása. 

Robbanó cukor

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

Óriási találmány, nem ismertem senkit, aki ne lett volna oda érte. Ráadásul ritkán jutottunk hozzá, így ha valakinek volt az iskolában robbanó cukorkája, az nagyon menőnek számított. Ragadt, robbant, elmúlt – 3 percig sem tartott a boldogság, de bármikor elcseréltünk volna 3 Donald rágós papírt egy tasak robbanó cukorra. Kolléganőnk a minap talált retró robbanós cukorkát a boltban, letesztelte!

Africana

10 újabb retro édesség a 80-as évekből

“Földimogyorós nugátszerű termék” – táblás csokinak álcázva. Nem mintha akkoriban nagyon olvasgattuk volna a feliratokat, de ez legalább korrekt megnevezés. Nem is volt több, mint egy “nugátszerű” termék, ami nemhogy Afrikát, de igazi nugátot sem látott soha. 

A képek forrása:
Retronóm
Retro gastro
KlasszX 80s90s

Még több retró az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top