Hétvégi menü igazi klasszikusokkal

nlc | 2015. November 20.
Végre megint itt a hétvége! Irány a piac, aztán a konyha! Készülhet a hétvégi menü, ezúttal a klasszikus, hagyományos ízek jegyében. A kalóriákat most nem számoljuk!

 

Nem kell mindig kaviár – mondták régen, most meg azt mondjuk, hogy nem kell mindig kuszkusz, szuperélelmiszer és nyírfacukor az aktuális hétvégi menübe. Vannak napok, amikor a hagyományos, klasszikus ízekre van szükség. A húsimádó és a sajtos hétvégi menü után jöjjön most egy klasszikus menü.

Jókai-bableves

Hozzávalók:

Előző este a babot és a csülköt is beáztatjuk. Másnap a csülköt babérlevéllel előfőzzük. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret negyedbe vágjuk. Egy fej hagymát felkockázunk és olívaolajon üvegesre párolunk, majd rádobjuk a többi zöldséget és a csülköt. A csülök főzővizével felöntjük, ha nem elég, vízzel kipótoljuk. A zellergumót és az egy fej hagymát egészben beletesszük. Teszünk bele még 6 gerezd fokhagymát és teatojásba tarka borsot is. Amikor a hozzávalók megpuhultak, a sűrűjéből (bab és zöldség) kiszedünk egy nagyobb merőkanálnyit, és botmixerrel pürésítjük, ha kell, szitán át is nyomjuk, majd ezzel visszasűrítjük a levesünket.

A legvégén jön a “finomhangolás”: só, bors, tárkony, ecet vagy citromlé. Ilyenkor szoktam belereszelni 2 gerezd fokhagymát, így intenzív marad az íze. Vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ízlés szerint tejföllel lehet fogyasztani.

Vizes palacsinta

Hozzávalók a vizes palacsintához:

A tojást habverővel elkeverjük (felverni nem kell), majd hozzáadjuk a lisztet, nagyjából a víz felét és az olajat. Nokedlisűrűségűre keverjük, ezt hígítjuk fel a maradék vízzel. Teflonba vagy kerámiaserpenyőbe kb. fél evőkanálnyi olajat teszünk, felhevítjük, és adagolhatjuk bele a tésztát, kb. 2 perc múlva fordítsuk meg (mindehhez persze pontos időt nem lehet megadni, figyelni és érezni kell).

Szalonnás-sajtos melegszendvics

Hozzávalók 4 szendvicshez:

A bacont száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. A kenyérszeleteket megvajazzuk, négyre rátesszük a bacont, rászórjuk a reszelt sajtokat. A felső szeletek belső oldalát megkenjük a barbecue-mártással, majd összenyomjuk a szendvicseket. Forró kontakt grillsütőben 3 perc alatt készre sütjük.

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version