Hétvégi menü, amiből repetázni fogtok

nlc | 2015. December 11.
Kuglóf, sült csirke és spagetti – olyan fogásokat válogattunk ma hétvégi menünkbe, amiből kicsik és nagyok is garantáltan repetázni fognak.

Kétségtelen, hogy a palacsintás klasszikus hétvégi menünek is nagy sikere volt pár hete, és a gyors receptekre épülő hétvégi menünek is megvoltak az előnyei, de ez a mostani talán mindkét korábbi favoritnál jobb lesz. 

 

Áfonyás-narancsos kuglóf

Hozzávalók:

  • 2 pohár liszt
  • 80 g aszalt vörös áfonya
  • 4 ek. kakaópor
  • 1 pohár kókuszreszelék
  • 3 doboz /kefir (3×150 g natúr joghurt
  • 1 cs sütőpor
  • 1,5 pohár vaj
  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 2,5 pohár (kb. 15 dkg) cukor
  • 15 g kandírozott narancshéj
Kategóriadesszert
Elkészítési idő65 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásokat habosra keverjük a cukorral robotgép segítségével. Hozzáadjuk a joghurtot, majd a vajat. A lisztet a kókuszreszelékkel és a sütőporral elkeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Beleszórjuk az áfonyát, valamint a kandírozott narancshéjat. Szilikonos kuglófformába öntjük a massza 2/3-át, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport és azt is ráöntjük. 180 fokon 50 percig sütjük.

 

Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke

Hozzávalók 4 személyre:

  • ízesítéshez só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • ízesítéshez bors
  • 1,5 ek. vaj
  • 5-6 levél bazsalikom
  • 1 narancs
  • 1 egész csirke
Kategóriaebéd
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.

(Tipp: a narancs helyett/mellett készíthetjük citrommal és zöldcitrommal is.)

 

Diópesztós spagetti

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 10 dkg dió
  • 25 dkg spagettitészta
  • 3-4 aszalt paradicsom
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztának kezdjünk el forralni egy nagy lábosban vizet. Készítsük el a pesztót: az összes alapanyagot tegyük a botmixer táljába, turmixoljuk darabosra. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, főzzük al dentére a spagettit. Szűrjük le, keverjük el a pesztóval, azonnal tálaljuk.  

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version