Kétségtelen, hogy a palacsintás klasszikus hétvégi menünek is nagy sikere volt pár hete, és a gyors receptekre épülő hétvégi menünek is megvoltak az előnyei, de ez a mostani talán mindkét korábbi favoritnál jobb lesz.
Áfonyás-narancsos kuglóf
Hozzávalók:
- 2 pohár liszt
- 80 g aszalt vörös áfonya
- 4 ek. kakaópor
- 1 pohár kókuszreszelék
- 3 doboz /kefir (3×150 g natúr joghurt
- 1 cs sütőpor
- 1,5 pohár vaj
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 2,5 pohár (kb. 15 dkg) cukor
- 15 g kandírozott narancshéj
Elkészítés
A tojásokat habosra keverjük a cukorral robotgép segítségével. Hozzáadjuk a joghurtot, majd a vajat. A lisztet a kókuszreszelékkel és a sütőporral elkeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. Beleszórjuk az áfonyát, valamint a kandírozott narancshéjat. Szilikonos kuglófformába öntjük a massza 2/3-át, a maradékhoz hozzákeverjük a kakaóport és azt is ráöntjük. 180 fokon 50 percig sütjük.
Narancsos-bazsalikomos egészben sült csirke
Hozzávalók 4 személyre:
- ízesítéshez só
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- ízesítéshez bors
- 1,5 ek. vaj
- 5-6 levél bazsalikom
- 1 narancs
- 1 egész csirke
Elkészítés
A csirkét mossuk meg, szárítsuk le. A vajat keverjük el a sóval, borssal, masszírozzuk a csirkébe. A mellrésznél lazítsuk fel a bőrt az ujjunkkal. A narancsot mossuk meg, szeleteljük fel. A fellazított bőr alá tegyünk néhány narancsszeletet és bazsalikomlevelet. A maradék narancsot és a megtisztított vöröshagymát dugjuk a csirke hasüregébe. A lábait kötözzük össze spárgával, majd tegyük sütőzacskóba, szórjuk köré a gerezdekre szedett fokhagymát. Zárjuk le a zacskót, egy tűvel szurkáljuk meg a felső részét, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 60-70 perc alatt süssük készre.
(Tipp: a narancs helyett/mellett készíthetjük citrommal és zöldcitrommal is.)
Diópesztós spagetti
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor bazsalikom
- 10 dkg dió
- 25 dkg spagettitészta
- 3-4 aszalt paradicsom
Elkészítés
A tésztának kezdjünk el forralni egy nagy lábosban vizet. Készítsük el a pesztót: az összes alapanyagot tegyük a botmixer táljába, turmixoljuk darabosra. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítsük. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, főzzük al dentére a spagettit. Szűrjük le, keverjük el a pesztóval, azonnal tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel