Amikor elterjedt a hír, hogy szakemberek nem ajánlják a tojásfogyasztást a sárgájában lévő koleszterin miatt, akkor sokan azonnal elkezdték enni a tojásfehérjéből készült rántottákat.
De végül kutatások bizonyították, hogy a tojásban, ahogy a más élelmiszerekben, mint a garnélarákban, a tejtermékekben vagy a vörös húsokban egyaránt előforduló koleszterin nem igazán befolyásolja vérünk koleszterinszintjét. Ezért visszavonták azt az állítást, hogy a tojás maga káros lenne az egészségre.
De most akkor kinek van igaza?
Az igazság az, hogy valójában a tojás maga tényleg nem emeli a koleszterinszintet, az azonban igen, ahogyan elkészítjük, vagy amivel esszük. Ha zsírosan készítjük el, olajjal, baconnel, az már inkább emeli a káros zsírok szintjét a vérben.
Ezért ha egészségesen szeretnél táplálkozni, egyél tojást, de kevés olívaolajon készítsd el, és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és nyers zöldségeket fogyassz hozzá.
Olvass tovább tojás témában!
- Így pucolj tojást tökéletesen!
- Boldog tyúkok, egészséges tojás
- A tojás, a mumus