Most akkor jó a tojás, vagy rossz?

nlc | 2015. December 11.
Tojást szinte mindenki gyakran eszik, de a benne lévő koleszterin gyanúba keveredett. Most akkor együk vagy ne együk?

Amikor elterjedt a hír, hogy szakemberek nem ajánlják a tojásfogyasztást a sárgájában lévő koleszterin miatt, akkor sokan azonnal elkezdték enni a tojásfehérjéből készült rántottákat.

De végül kutatások bizonyították, hogy a tojásban, ahogy a más élelmiszerekben, mint a garnélarákban, a tejtermékekben vagy a vörös húsokban egyaránt előforduló koleszterin nem igazán befolyásolja vérünk koleszterinszintjét. Ezért visszavonták azt az állítást, hogy a tojás maga káros lenne az egészségre.

De most akkor kinek van igaza?

Az igazság az, hogy valójában a tojás maga tényleg nem emeli a koleszterinszintet, az azonban igen, ahogyan elkészítjük, vagy amivel esszük. Ha zsírosan készítjük el, olajjal, baconnel, az már inkább emeli a káros zsírok szintjét a vérben.

Ezért ha egészségesen szeretnél táplálkozni, egyél tojást, de kevés olívaolajon készítsd el, és teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és nyers zöldségeket fogyassz hozzá.

Olvass tovább tojás témában!

MSN

Exit mobile version