Gyerekmenü

A tojás, a mumus

A tojás a termékenység szimbóluma, évszázadokon át alapélelmiszer volt, majd koleszterintartalma miatt a 60–70-es években a csillaga hirtelen leáldozott és közellenségnek kiáltották ki, még a gyerektáplálásból is száműzték. Mára azonban kiderült, hogy a tojás bizony nem az ellenségünk, hiszen egyedülálló táplálkozás-élettani hatásai, értékei vannak. Azonban figyeljünk oda, hogy milyen tartási körülmények közül származó tyúktojást vásárolunk.

Rejtjelek a tojáson
Hacsak nem a szomszéd Juli néni házi tojásait vesszük, hanem kereskedelmi forgalomból szerezzük be a rántottának valót, úgy a tojásokon mindenféle számokat, kódokat találhatunk. A legfontosabbak a számsorból:

Az első számjegy az alkalmazott állattartási technológia kódja:
0 – biotojás, ökológiai tartásból;
1 – szabadtartás, kifutós tartási rendszerből;
2 – alternatív vagy mélyalmos tartási mód;
3 – ketreces tartásmód

Utána következik a származási ország betűkódja, ami a magyar tojás esetében „HU”.
A tojásokat minőségi kategóriákba is sorolják (A, B, C). Az A tojások emberi fogyasztásra alkalmasak, friss tojások. Az „extrafriss” jelző azt jelenti, hogy a tojásrakástól számítva nem telt el még 9 nap.

Kaphatóak már a szalmonella ellen UV fénnyel kezelt tojások is, érdemes ilyet választani, vagy ha nem kezelt a tojás, alaposan meg kell mosni a felszínét.
Ezek után értelemszerű, hogy babáinknak, ha tojást vásárolunk, akkor 0-st vagy 1-est keressünk a boltban.

Tojás, a mumus

KACSA- ÉS LIBATOJÁST, ILLETVE NYERS TYÚKTOJÁST NE ADJUNK BABÁINKNAK!

A tojás mint fehérjeforrás teljes értékű biológiai fehérjéket, esszenciális aminosavakat, zsírokat, koleszterint, A- és D-vitamint, foszfort, vasat, cinket, jódot és antioxidánsokat is tartalmaz.
A tojás két fő részből áll, fehérjéből és sárgájából. A sárgáját 9-10 hónapos kortól adhatjuk a piciknek. Legelőször egy 5 percig főtt tojás sárgájának a felét villával nyomkodjuk szét, és főzelékbe keverve kínáljuk. Hetente 1-2 alkalommal adjunk az apróságoknak, ne többször.
A tojásfehérje allergizálhat, fehérjesokkot jelent(het) a szervezetnek, így azt csak egyéves kor után kezdjük el bevezetni.

A nagyobb babáknak (10–12 hó) a főtt tojás sárgájából készíthetünk tojáskrémet is, pici snidlinggel, és egy teáskanál görög joghurttal lazítva. Kenyérre kenve szuper uzsonna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top