Gyors vacsora egészségesen: éljenek a téli saláták!

nlc | 2015. December 16.
Salátát enni nem csak nyáron lehet! Ilyenkor télen ugyan kisebb a választék a friss zöldségekből és gyümölcsökből, de azért most is meg lehet találni az aktuális kedvenceket.

A Cézár-saláta egyeduralma töretlen, nincs hét, hogy ne készülne belőle egy adag. Szerencsére a téli zöldségek és gyümölcsök ennél több lehetőséget is adnak a salátaimádóknak, színes és finom salátákat ilyenkor is készíthetünk. Mutatunk is négy receptet!

Sült körtesaláta sonkával

Hozzávalók:

A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.

Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával

Hozzávalók:

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).

Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük, és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk, és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk, és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.

Babsaláta

Hozzávalók:

A babot előző este alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és friss hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, és miután felforrt, fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. A hagymát karikákra, a fokhagymát szeletekre, a paprikát csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, és állandóan kevergetve megpároljuk. Mikor a paprika kissé megpirult, hozzáadjuk az újhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Miután átforgattuk, összekeverjük a még meleg, leszűrt babbal. Ízesítjük sóval, ecettel és frissen őrölt fekete borssal. Langyosan fogyasszuk, de persze hidegen is finom!

Csicseriborsó saláta bryndzával

Hozzávalók:

A fokhagymát gerezdekre szedjük és 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Miután a fokhagyma krémessé vált, 1 dl olívaolajjal és a citromlével összeturmixoljuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük. A spenótot lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, ezután olvasztott vajon 1 percig pároljuk.  A csicseriborsóval összeforgatjuk a spenótot, majd elkeverjük velük az öntetet, végül bryndzát morzsolunk rá.

Még több saláta az NLCafén:

Exit mobile version