nlc.hu
Gasztro
Gyors vacsora egészségesen: éljenek a téli saláták!

Gyors vacsora egészségesen: éljenek a téli saláták!

Salátát enni nem csak nyáron lehet! Ilyenkor télen ugyan kisebb a választék a friss zöldségekből és gyümölcsökből, de azért most is meg lehet találni az aktuális kedvenceket.

A Cézár-saláta egyeduralma töretlen, nincs hét, hogy ne készülne belőle egy adag. Szerencsére a téli zöldségek és gyümölcsök ennél több lehetőséget is adnak a salátaimádóknak, színes és finom salátákat ilyenkor is készíthetünk. Mutatunk is négy receptet!

Sült körtesaláta sonkával

Téli saláták, hogy legyen hely az ünnepi fogásoknak

Hozzávalók:

  • 6 körte
  • 16 dkg parasztsonka (hajszálvékonyra szeletelve)
  • frissen őrölt színes borskeverék
  • 1 dl fehérbor
  • olívaolaj, fehér balzsamecet
  • 10 dkg madársaláta
  • 10 dkg friss saláta

A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.

Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával

Téli saláták, hogy legyen hely az ünnepi fogásoknak

Hozzávalók:

  • 1 tk. só
  • 2 babérlevél
  • 20 dkg lencse
  • 1 dl olívaolaj
  • 2-3 ek. balzsamecet
  • 1,5 cm reszelt gyömbér
  • 2 szál újhagyma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs leve
  • 4 cékla
  • 2 gránátalma

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).

Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük, és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk, és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk, és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.

Babsaláta

Téli saláták, hogy legyen hely az ünnepi fogásoknak

Hozzávalók:

  • 20 dkg tarkabab
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 csomag újhagyma
  • 4 ek. almaecet
  • fekete bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl olívaolaj
A babot előző este alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, és friss hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, és miután felforrt, fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. A hagymát karikákra, a fokhagymát szeletekre, a paprikát csíkokra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a fokhagymát és a paprikát, és állandóan kevergetve megpároljuk. Mikor a paprika kissé megpirult, hozzáadjuk az újhagymát és a finomra vágott petrezselymet. Miután átforgattuk, összekeverjük a még meleg, leszűrt babbal. Ízesítjük sóval, ecettel és frissen őrölt fekete borssal. Langyosan fogyasszuk, de persze hidegen is finom!

Csicseriborsó saláta bryndzával

Téli saláták, hogy legyen hely az ünnepi fogásoknak

Hozzávalók:

  • 10 dkg bébispenót
  • 400 ml csicseriborsó konzerv
  • 10 dkg bryndza
  • ízesítéshez só
  • 4 gerezd, sült fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg vaj
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 ek. citrom leve

A fokhagymát gerezdekre szedjük és 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Miután a fokhagyma krémessé vált, 1 dl olívaolajjal és a citromlével összeturmixoljuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük. A spenótot lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, ezután olvasztott vajon 1 percig pároljuk.  A csicseriborsóval összeforgatjuk a spenótot, majd elkeverjük velük az öntetet, végül bryndzát morzsolunk rá.

Még több saláta az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top