A Cézár-saláta egyeduralma töretlen, nincs hét, hogy ne készülne belőle egy adag. Szerencsére a téli zöldségek és gyümölcsök ennél több lehetőséget is adnak a salátaimádóknak, színes és finom salátákat ilyenkor is készíthetünk. Mutatunk is négy receptet!
Sült körtesaláta sonkával
Hozzávalók:
- 6 körte
- 16 dkg parasztsonka (hajszálvékonyra szeletelve)
- frissen őrölt színes borskeverék
- 1 dl fehérbor
- olívaolaj, fehér balzsamecet
- 10 dkg madársaláta
- 10 dkg friss saláta
A salátákat hideg vízben megmossuk. Ha lehetőségünk van rá, akkor kicentrifugáljuk, hogy ne maradjon vizes, majd kicsit összetépkedve keverőtálba helyezzük. A körtéket félbevágjuk, a magházukat kivágjuk. A felezett körtedarabokat még 3 részre szeljük. Az így kapott körtéinket egy forró teflonserpenyőben kevés olajon, jó magas hőfokon megsütjük. A végén megszórjuk a durvára tört színes borssal. Felöntjük a fehérborral, egy pillanatig forraljuk, majd a keverőtálban összeaprított salátához adjuk. Kevés olívaolajjal összeforgatjuk, majd tányérokra tálaljuk. A tetejére helyezzük a vékony sonkaszeleteket.
Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 2 babérlevél
- 20 dkg lencse
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 4 cékla
- 2 gránátalma
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).
Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk, és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük, és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk, és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk, és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.
Babsaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg tarkabab
- só
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 csomag újhagyma
- 4 ek. almaecet
- fekete bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 dl olívaolaj
Csicseriborsó saláta bryndzával
Hozzávalók:
- 10 dkg bébispenót
- 400 ml csicseriborsó konzerv
- 10 dkg bryndza
- ízesítéshez só
- 4 gerezd, sült fokhagyma
- 1 dl olaj
- 3 dkg vaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 ek. citrom leve
A fokhagymát gerezdekre szedjük és 150 fokos sütőben 20 percig sütjük. Miután a fokhagyma krémessé vált, 1 dl olívaolajjal és a citromlével összeturmixoljuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük. A spenótot lobogó vízbe dobjuk, majd leszűrjük, ezután olvasztott vajon 1 percig pároljuk. A csicseriborsóval összeforgatjuk a spenótot, majd elkeverjük velük az öntetet, végül bryndzát morzsolunk rá.
Még több saláta az NLCafén:
- Saláták a világ körül 2 percben
- Cukkinisaláta vacsorára
- Zöldbabos tonhalsaláta paradicsommal