A diós sütik koronázatlan királya és királynője természetesen továbbra is a zserbó és a flódni marad, de szerencsére sok más diós édességnek van hely a receptfüzetünkben, így ma 3 újabb finomsággal bővítjük a listát.
Diótorta fehér csokoládés krémmel, diógrillázzsal és csokoládéforgáccsal
Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:
- 18 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- fél teáskanál só
- 4 db tojás
- 20 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
Krém:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 1 evőkanál porcukor
- 50 dkg mascarpone
Diógrillázs:
- 4 evőkanál cukor
- fél evőkanál víz
- 5 dkg dió
Elkészítés
A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.
Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk, rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé, végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.
A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.
Diós-habos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Diós kekszszendvicsek
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
Töltelék:
- töltéshez lekvár
Bevonat:
- bevonáshoz étcsokoládé
Elkészítés
1. A hideg vajat kockákra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral. Hozzáadjuk a darált diót és a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Rudat formázunk belőle és folpacka csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2. Sütés előtt 2 db tepsit sütőpapírral bélelünk ki és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A hűtőből elővett tésztarúdból éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk és a tepsire fektetjük őket. 3. Kb. 12 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a keksz. 4. A kihűlt kekszeket sárgabarack lekvárral összeragasztjuk és végüket / egyik felüket olvasztott étcsokoládéba mártjuk, majd sütőpapíros tálcára helyezzük és hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé gyorsan megdermedjen.
Még több diós süti:
- 3 isteni bögrés diós süti
- Diós répasüti
- 3 diós keksz, amit imádni fogsz