Aki sütött már valaha otthon péksüteményt, pontosan tudja, milyen nagy élmény, amikor elkészül a házi kalács, kenyér vagy zsemle. Azok az illatok és ízek utánozhatatlanok! Mi most egy olyan kalácsreceptet hoztunk, ami nemcsak illatos és finom, hanem nagyon mutatós is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 7 g porélesztő
- 2,5 dl tej
- 45 dkg liszt
- 7 dkg cukor
- 7 dkg vaj
A töltelékhez:
- Nutella (házi, de ha az nincs, akkor bolti)
A tetejére:
- 1 tojás
1. Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és simára gyúrjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
2. Ha megkelt, akkor kettéosztjuk a tésztát, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik darabot. A cél az, hogy kör alakú legyen, az a legegyszerűbb, ha egy jó nagy tányért, tálat rárakunk, és azt körbevágjuk. Így legalább szabályos lesz. Ha az egyik felével megvagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és jöhet a másik. Ugyanígy járunk el, nyújtjuk, tányérral körbevágjuk, és örülünk, hogy két szép kör alakú tésztalapunk lett. (A maradék tésztából csinálhatunk csigákat például, vagy ugyanezt kicsiben.)
3. A tepsin lévő tésztát megkenjük Nutellával – ha nem kenhető, mert mondjuk hűtőben volt sokáig, akkor pár másodperc alatt a mikróban szépen megolvad.
4. A másik tésztalapot ráhelyezzük a Nutellával megkent lapra, mivel ugyanakkora, szépen be is fedi azt.
5. 16 szeletre vágjuk (először 4-re, aztán azokat felezzük, és aztán azokat is felezzük), de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem mielőtt a közepére érnénk, megállunk (ld. képen). Az is fontos, hogy jól vágjuk el, hogy tényleg elváljon a tészta a vágás mentén.
6. Mindez azért fontos, mert ezután megcsavarjuk a kis cikkeket. Kettesével haladunk: Egyiket balra csavarjuk, másikat jobbra, és a kettőt kicsit egymáshoz fordítjuk, így vannak ők egy párban.
7. Ha mind megvan, tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Még több kipróbált kalácsrecept:
- 3 isteni kalács, amiért a család imádni fog
- Az igazi foszlós kalács receptje
- Svéd fűszeres kalács