Gasztro

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Megvehetjük a pékségben is őket, de miért is tennénk, ha otthon is süthetünk fantasztikus kalácsokat. 3 kalácsreceptünk megér minden fáradságot, garantálhatjuk, hogy a család követelni fogja az ismétlést.

Fahéjas fátyol

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Hozzávalók:
A tésztához:
450-465 g búzaliszt
2,5 dl langyos tej
7 g szárított élesztő (1 tasak)
1 ek. cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2 csipet só

A töltelékhez:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
1 ek. őrölt fahéj

Elkészítés:
1. A vajat megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük és egy nagyobb tálba öntjük őket. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a sót és a lisztet. A lisztet úgy 400 grammig bátran, aztán fokozatosan. Attól függően, hogy hogy áll a dagasztás.
Merthogy második lépésben elkezdjük dagasztani a tésztát. Gyúrjuk, gyúrjuk, és ha ragad, jöhet hozzá még liszt. Nekem most 465 grammot vett fel összesen, de volt már kevesebb is. Az a lényeg, hogy szép, sima legyen a tészta, és hogy váljon el az edény falától. Ha megvan, pici lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 45 percig kelesztjük.

2. Közben a töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrot és a fahéjat. Kivajazunk egy nagy püspökkenyérformát – vagy két kisebbet.

3. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát. Kb. 30×50 cm-es téglalap legyen belőle. Ezt megkenjük a töltelékkel, úgy, hogy a töltelékből maradjon 1-2 evőkanálnyi.
A megkent tésztalapot 6 csíkra vágjuk, majd az így kapott csíkokat egymásra rakjuk. Ezt az emeletes tésztát 6 darabja vágjuk, majd az így kapott kb. négyzetes lapokat “élükkel” az előkészített püspökkenyérformá(k)ba állítjuk. Meglocsoljuk a maradék töltelékkel a tetejét és pihentetjük 30 percig.

4. 175 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd egészben kivesszük a formából, és aztán tépkedjük egyik szeletet a másik után.

Csokis kalács

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Hozzávalók 2 db kalácshoz:

Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tasak szárított élesztő (7 grammos)
2 csipet só
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj

Töltelék:
15 dkg étcsoki
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 narancs reszelt héja
10 dkg dió, durvára vágva
10 dkg kandírozott narancshéj apróra vágva

Elkészítés:
1. A tésztához egy nagy tálba mérjük a lisztet, az élesztőt, a cukrot, a sót, a citrom reszelt héját, a tojásokat és a vizet és robotgéppel/kézzel összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat, és addig dagasztjuk, míg szépen összeáll (nekem még felvett kb. 3-4 dkg lisztet, az a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta). Ha kész, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük. (Azt is lehet, hogy este begyúrjuk, hűtőbe tesszük, és csak másnap reggel sütjük ki.) 

2. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, beletördeljük a csokit, és kevergetjük, míg az is teljesen meg nem olvad. Hozzáadjuk a porcukrot, a reszelt narancshéjat, a kakaóport, a csipetnyi sót, és simára keverjük. Ha kész, hűtőbe tesszük.

3. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk és külön külön dolgozunk a két tésztadarabbal (így lesz két kalácsunk:). Az egyik darabot lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk úgy, hogy kb. 30×40 cm-es darabot kapjunk. Rákenjük a töltelék felét (ha túl sokat volt a hűtőben és nagyon megdermedt, akkor tűzhelyen kicsit olvasszuk meg, hogy kenhető legyen!), megszórjuk az apróra vágott dióval és kandírozott narancshéjjal, és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A hosszú tekercset éles késsel középen félbevágjuk, a végét összefogjuk és áthatjuk egymáson a szárakat. Simán áthatjuk egyiket a másikon, nem nehéz egyáltalán. Ha ez megvan, akkor kivajazott gyümölcskenyér/szögletes sütőformába rakjuk.

4. Ugyanezt végigcsináljuk a másik tésztadarabbal – feltéve persze, hogy van két darab gyümölcskenyér sütőformánk. Ha nincs, akkor azt lehet, hogy egy magasabb falú pecsenyesütőt vajazunk ki, és a két széléhez igazítjuk a két kalácsot.

5. Kelni hagyjuk 1 órán át – már a formában –, majd előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kb. 30 percig sütjük.

Barackos-diós körkalács

3 isteni kalács, amiért a család imádni fog

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő
3 dl tej
2 ek. olaj
5 dkg cukor
csipet só

A töltelékhez:
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
néhány ek. sárgabaracklekvár
+ 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:
1. Előkészítünk egy tepsit, sütőpapírral béleljük ki.

2. A tejet kicsit megmelegítjük, beleszórjuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kk cukrot és 2 ek. lisztet, és hagyjuk felfutni.

3. A tészta többi hozzávalóját kimérjük, majd a felfutott élesztőt is hozzáadjuk és gyúrjuk, gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. Ha van dagasztókaros gépünk, akkor azzal dagasztjuk. Ha kell, adunk még hozzá pár evőkanál lisztet, hogy ne legyen ragacsos.

4. A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral.

5. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 30×40 cm-esre. Megkenjük a lekvárral, majd rászórjuk a cukros diót.

6. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, majd az így kapott rúdból kört formázunk, úgy, hogy a végén összeérjen, ott kicsit össze is nyomkodjuk, és ügyesen áthelyezzük a tepsire. Fogunk egy éles kést és 1-2 cm-enként bevagdossuk, de vigyázva, hogy csak kb félig vágjuk be, ne vágjuk el teljesen. Meleg helyen hagyjuk kelni minimum 30 percig.

7. Ha szépen megkelt, lekenjük tojással és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Még több kipróbált kalácsrecept:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top