Még mindig a paradicsomos cukkinifasírt a kedvenc zöldségfasírtunk, és a zöldséges lasagne is toplistás, de van néhány mostohábban kezelt téli zöldség, amit csak nagy ritkán ettünk eddig, pedig egyébként ilyenkor télen is szívesen eszünk zöldséges ételeket.
Téli zöldségfasírt
Hozzávalók:
- 3 nagy sárgarépa
- 1 kis fej lila hagyma
- 3-4 evőkanál zabpehely
- mustár
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- néhány kanál zsemlemorzsa
Reszelj le 3 nagyobb darab sárgarépát, szórd meg 3-4 evőkanál zabpehellyel, adj hozzá egy kisebb, apróra vágott lila hagymát, 1 gerezd fokhagymát, sót, borsot, mustárt. Lazítsd egy egész tojással és néhány kanál zsemlemorzsával.
Formázz belőle fasírtgolyókat, és kevés olajban süsd ki.
Joghurtos cékla-burgonya főzelék posírozott tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 szem burgonya
- 4 db sült cékla
- 1 kisebb hagyma
- 5 ek olaj
- 1 babérlevél
- 3 dl natúr joghurt
A burgonyákat megtisztítjuk, megmossuk, majd felkockázzuk. A hagymát szintén megtisztítjuk és finomra aprítjuk. Egy lábast előmelegítünk és beleöntjük az olajat, majd üvegesre pároljuk a hagymát rajta. Hozzáadjuk a burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, babérlevéllel ízesítjük és puhára főzzük. A sült céklát is megtisztítjuk és felkockázzuk. A megfőtt burgonya levének kb. felét leöntjük róla, kiszedjük a babérlevelet, és a burgonya jó felét leturmixoljuk. Hozzáadjuk a céklakockákat, majd a natúr joghurttal elkeverjük.
Kelbimbó csőben sütve, gazdagon
Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 600 g kelbimbó
- 1/2 l zöldségleves (kockából)
A tésztához:
- 150 g búzaliszt
- 100 g zabpehely
- 15 g friss élesztő
- 1/2 l tej
- 1 tojássárgája
- 30 g vaj
- 1/2 kk. só
- 1 kk. cukor
Az öntethez:
- 4 tojás
- 120 g zsíros szalonna
- 125 ml édes tejszín
- 50 g reszelt parmezán
- só, bors, szerecsendió
Elkészítése:
Készítsük el az élesztős tésztát: az élesztőt oldjuk fel a langyos tejben, majd fokozatosan adjuk hozzá a többi szoba-hőmérsékletű hozzávalót, gyúrjuk össze, és fedő alatt, meleg helyen kelesszük 30 percig. Közben mossuk és tisztítsuk meg a kelbimbót. A kelbimbók szárát kereszt alakban vágjuk be, majd a zöldséglevesben pároljuk meg. Kb. 20 perc múlva szedjük ki a kelbimbót a levesből, és hűtsük ki.
Az öntethez egy tálban keverjük össze a tojást a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a parmezánt és a kockára vágott szalonnát. A megkelt tésztát simítsuk a kizsírozott formába, terítsük el rajta a lecsepegtetett kelbimbót, locsoljuk meg a tojásos tejszínnel, és előmelegített sütőben, 220 fokon 30 perc alatt süssük át.
Még több zöldséges recept:
- Zöldséget az asztalra: 30 perces receptek
- Gyors vacsora: zöldséges-sonkás rétes
- Mit főzzek ma vacsira? Zöldségtortát