Tavalyi kedvencünk az olasz kenyérsaláta volt, de az idei évet mégis egy méregtelenítő salátával indítottuk, a kenyérsalátára majd visszatérünk ősszel. Bár kétségtelen, hogy sok lehetőség van a klasszikus Cézár-salátában is, szerencsére télen is lehet ennél színesebb és változatosabb salátákat készíteni.
Mangós csirkesaláta
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- 1 zacskó zöldsalátamix (Wellness-, Braziliana- vagy Pikáns mix-csomagból)
- 2 mangó (vagy 1 doboz konzervmangó, de helyettesítheted sárgabarackbefőttel is)
- 1 avokádó
- 2 citrom
- só, bors
- sültcsirke-fűszersó
- olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanálnyi friss reszelt gyömbér
A csirkemelleket vágd fel csíkokra, fűszerezd sóval, borssal, fűszersóval, és kevés vajon süsd meg. Az avokádót hámozd meg, és vágd fel nagyobb darabokra, locsold meg egy kevés citromlével. Tisztítsd meg a friss mangót, és vágd fel nagyobb darabokra.
Egy tálba dobáld bele a sült csirkemelleket, az avokádót és a mangót. Locsold meg a salátaöntettel. Ehhez egy pohárba facsard ki egy citrom levét, és önts rá háromszor annyi olívaolajat. Szórd bele a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát, majd dolgozd össze. Keverd át a gyümölcsös csirkemellel. Tálaláskor rendezd el a saláta tetején. Kínáld önmagában vagy pirítós kenyérrel.
Lencsés sültcékla-saláta gránátalmával
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 2 babérlevél
- 20 dkg lencse
- 1 dl olívaolaj
- 2-3 ek. balzsamecet
- 1,5 cm reszelt gyömbér
- 2 szál újhagyma
- 1 narancs reszelt héja
- 1 narancs leve
- 4 cékla
- 2 gránátalma
A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk. A céklákat megmossuk, majd egyesével kis darab alufóliába csomagoljuk úgy, hogy mindegyikre 1-1 evőkanál olívaolajat és sót teszünk. 200 fokon megsütjük (ha könnyedén beleszalad a villa, akkor jó).
Másnap a lencsét roppanósra főzzük a 2 babérlevéllel és egy teáskanál sóval, majd leszűrjük, hideg vízzel átmossuk, és konyhai papírtörlőre terítve megszárítjuk. A céklákat kicsomagoljuk, meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk és a lencsével összekeverjük. A gyömbért lereszeljük és a salival összekeverjük. A gránátalmát félbevágjuk és kimagozzuk. A narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. Az újhagymát finomra vágjuk és a lencséhez keverjük a gránátalmával együtt. A narancs levéből, reszelt héjából, az olajból és a balzsamecetből botmixer segítségével emulziót készítünk. A salátához adjuk.
Répasaláta
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg sárgarépa tisztítva
- 2 ek. méz
- 1 citrom leve
- 40 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg zöldsaláta
- só
A sárgarépát vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, hozzáadjuk a kifacsart citrom levét, rácsorgatjuk a mézet, majd zöldsalátaleveleken tálaljuk a savanyú káposztával együtt.
Még több saláta az NLCafén:
- Saláták a világ körül 2 percben
- Cukkinisaláta vacsorára
- Zöldbabos tonhalsaláta paradicsommal