Itt az új év, az ünnepi trakta után sokunknál kezdődhet az átállás az egészségesebb, tudatosabb táplálkozásra, indulhat a diéta. A klasszikus magyaros hétvégi menü most nem lesz jó és a szénhidrátbajnokoknak szánt hétvégi menü ideje sem most van, ilyenkor az alakbarát hétvégi menükre van szükség, ezért mi is így indítjuk az évet.
Mandarinos répaturmix
Hozzávalók:
- 1 bögre mandulatej
- ½ bögre görög joghurt
- 2 hámozott, darabolt mandarin
- 2 közepes répa
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 2 evőkanál méz/agávészirup
- 1 bögre zúzott jég
A mandarint meghámozzuk és cikkekre szedjük, a répát meghámozzuk és lereszeljük. Mindent egy tálba mérünk és botmixerrel turmixoljuk.
Brokkolis-csirkés köles
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 csipet őrölt bors
- 4,5 dl víz
- 20 dkg csirkemell
- 10-15 dkg brokkoli
- 1 kávéskanál citrom leve
- 1 db kápia paprika
- 1 db újhagyma
- 15 dkg köles
- 2-3 csipet só
Egy lábosban olajat hevítek és megfonnyasztom rajta a hagymát. Közben finoman sózom. Hozzákeverem a kölest és 1-2 percig együtt pirítom őket. Felöntöm a háromszoros mennyiségű vízzel, és takaréklángon 15-16 perc alatt készre főzöm. Közben egy serpenyőben olajat hevítek. Közepes lángon elkezdem pirítani a csirkemellet, sózom, borsozom. 3-4 perccel később ráborítom a brokkolit, és további 5-6 percig pirítom őket. Pár csepp citromlével meglocsolom. Ha elkészült, összeforgatom a kölessel, a paprikával és a petrezselyemzölddel. Sózom, ízlés szerint citromlével ízesítem.
Sütőtöksaláta céklával és fetával
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 közepes sütőtök (kb. 1-1,5 kg)
- 6 darab közepes méretű cékla
- 3 ek olívaolaj
- 15-20 dkg feta
- 1 csokor petrezselyem
- Só, bors
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
A céklát és a sütőtököt meghámozzuk, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
Egy nagy tepsire borítjuk a zöldségeket, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
A tepsit lefedjük alufóliával, és a zöldségeket 40-45 perc alatt megsütjük.
A puhára sült céklát és sütőtököt tálra szedjük, rámorzsoljuk a fetát, és megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel