3 isteni finom egytálétel, amit kár lenne kihagyni

nlc | 2016. Január 14.
A klasszikus hús-krumpli páros hamar unalmassá válik, még akkor is, ha egyébként egy remek leves vezette fel az ebédet, és egy finom desszert zárja. Ilyen esetekben kell elővenni a jobbnál jobb egytálételeket, amelyekkel még a levest is elhagyhatjuk, olyan tartalmasak.

A húsos egytálételek és a klasszikus egytálételek is gyakran készülnek, a rakott krumpli, a csőben sült brokkoli és a chili con carne is jó választás, de mi most hoztunk három olyan egytálételt, amivel tovább bővíthető a repertoir. 

Rizses hús curryvel

Hozzávalók:

A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk. A rizst átöblítjük, majd kevés sóval és 1 teáskanál curryvel megszórva megfőzzük. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott kaliforniai paprikát és néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a curryvel. Hozzáadjuk a csípős zöldpaprikát és a zöldborsót is. Ha megfőtt a rizs, hozzáadjuk a csirkéhez, és kis lángon 5-10 percig főzzük. 

 

Kolbász, szalonna, hagyma és burgonya egytál (Coddle)

 Hozzávalók:

Hámozzuk meg a burgonyát, és karikázzuk fel. Grillezzük elő a kolbászt, amíg egy kis színt kap.

Egy jénai tálba rétegezzük a burgonyaszeleteket, fektessük rá a kolbászt, a szalonnát, a felkarikázott hagymaszeleteket, tegyük hozzá a paradicsomot is, feldarabolva. (Gazdagíthatjuk krinolinnal is, ezt érdemes ujjnyi vastagságban bevagdosni és hagymaszeleteket beletűzdelni.)

Fűszerezzük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel. Öntsünk alá 3 deci húslét. Fedjük be alufóliával, és süssük 60-70 percig, míg a burgonya megpuhul. Fogyasszunk mellé jó ír szokás szerint kenyeret (a szaft kitunkolásához) és sört.

 
Fotó: Parade magazin, Melissa Sperka
 

Rakott hús

Hozzávalók: (8 személyre)

Római tálban a legfinomabb, de készíthető kb 20×40-es, magas falú pecsenyesütő tepsiben vagy nagy jénai edényben is!

1. A húst megmossuk, felszeleteljük. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, magját, ereit eltávolítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és felszeleteljük.
2. A szalonnát 2 darabra vágjuk (kb. 7 cm hosszúak lesznek), majd mindkét darabot vékony szeletekre. Mindegyik szeletet kakastaréjszerűen bevagdossuk.
3. A krumplit meghámozzuk, legyaluljuk, vagy szimplán vékony szeletekre vágjuk.
4. Összeállítjuk az ételt: Legalulra kerülnek a szalonnaszeletek, hogy beterítsék az edény alját, de 3 darabot félreteszünk, az majd a tetejére kerül. Jöhet a krumpli egyharmada, egyenletesen elrendezve, majd sóval megszórva. Erre rakjuk a hússzeletek felét, egymás mellé, hogy beterítsék a krumplit. Sózzuk, és fűszersókkal megszórjuk. Beterítjük a vékonyra szeletelt hagyma felével, jöhet rá a paradicsom és paprikakockák fele, pici só, majd még egyszer ugyanez a sor (krumpli, hús, hagyma, paradicsom és paprika), majd befedjük a krumpli utolsó harmadával. Rátesszük a három szalonnaszeletet és lefedve sütőbe toljuk. 180 fokon így sütjük 1 órán át, majd levesszük a fedőt, és addig sütjük, míg megpirulnak a krumplikarikák.

Még több egytálétel receptje az NLCafén:

Exit mobile version