A húsos egytálételek és a klasszikus egytálételek is gyakran készülnek, a rakott krumpli, a csőben sült brokkoli és a chili con carne is jó választás, de mi most hoztunk három olyan egytálételt, amivel tovább bővíthető a repertoir.
Rizses hús curryvel
Hozzávalók:
- 60-70 dkg csirkemell
- 35 dkg rizs
- 3 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 csípős zöldpaprika
- 2 piros kaliforniai paprika
- 20 dkg zöldborsó (mirelit is lehet)
- kevés olaj
- só, bors, currypor
A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk. A rizst átöblítjük, majd kevés sóval és 1 teáskanál curryvel megszórva megfőzzük. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott kaliforniai paprikát és néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a curryvel. Hozzáadjuk a csípős zöldpaprikát és a zöldborsót is. Ha megfőtt a rizs, hozzáadjuk a csirkéhez, és kis lángon 5-10 percig főzzük.
Kolbász, szalonna, hagyma és burgonya egytál (Coddle)
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 2 fej vöröshagyma
- 25 dkg szalonna
- 1 csokor petrezselyem
- pár csipet őrölt bors
- 1 paradicsom
- 1 kg burgonya
- 30 dkg (lecsó) kolbász
- 3-4 dl alaplé
Hámozzuk meg a burgonyát, és karikázzuk fel. Grillezzük elő a kolbászt, amíg egy kis színt kap.
Egy jénai tálba rétegezzük a burgonyaszeleteket, fektessük rá a kolbászt, a szalonnát, a felkarikázott hagymaszeleteket, tegyük hozzá a paradicsomot is, feldarabolva. (Gazdagíthatjuk krinolinnal is, ezt érdemes ujjnyi vastagságban bevagdosni és hagymaszeleteket beletűzdelni.)
Fűszerezzük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel. Öntsünk alá 3 deci húslét. Fedjük be alufóliával, és süssük 60-70 percig, míg a burgonya megpuhul. Fogyasszunk mellé jó ír szokás szerint kenyeret (a szaft kitunkolásához) és sört.
Rakott hús
Hozzávalók: (8 személyre)
- 16 szelet – kb. 7-8 mm vastag – csont nélküli rövid karaj (kb 1 kg)
- 16 szem közepes burgonya
- 2 TV paprika
- 3 paradicsom
- 3 közepes fej hagyma
- 30-40 dkg füstölt nyers kolozsvári szalonna
- sertéssült- és grill fűszersó
- só
Római tálban a legfinomabb, de készíthető kb 20×40-es, magas falú pecsenyesütő tepsiben vagy nagy jénai edényben is!
1. A húst megmossuk, felszeleteljük. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, magját, ereit eltávolítjuk és kisebb kockákra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, és felszeleteljük.
2. A szalonnát 2 darabra vágjuk (kb. 7 cm hosszúak lesznek), majd mindkét darabot vékony szeletekre. Mindegyik szeletet kakastaréjszerűen bevagdossuk.
3. A krumplit meghámozzuk, legyaluljuk, vagy szimplán vékony szeletekre vágjuk.
4. Összeállítjuk az ételt: Legalulra kerülnek a szalonnaszeletek, hogy beterítsék az edény alját, de 3 darabot félreteszünk, az majd a tetejére kerül. Jöhet a krumpli egyharmada, egyenletesen elrendezve, majd sóval megszórva. Erre rakjuk a hússzeletek felét, egymás mellé, hogy beterítsék a krumplit. Sózzuk, és fűszersókkal megszórjuk. Beterítjük a vékonyra szeletelt hagyma felével, jöhet rá a paradicsom és paprikakockák fele, pici só, majd még egyszer ugyanez a sor (krumpli, hús, hagyma, paradicsom és paprika), majd befedjük a krumpli utolsó harmadával. Rátesszük a három szalonnaszeletet és lefedve sütőbe toljuk. 180 fokon így sütjük 1 órán át, majd levesszük a fedőt, és addig sütjük, míg megpirulnak a krumplikarikák.
Még több egytálétel receptje az NLCafén:
- Gyors vacsora: Mediterrán egytálétel
- Mexikói egytálétel – a tartalmas ebéd
- Így készül az olaszok egytálétele, a zöldséges lasagne