Gasztro

3 laktató egytálétel húsimádóknak

Valahol pörkölt, valahol ragu. Legyen tartalmas, zamatos, melengető, szaftos! Mindez egy öblös tálban összesütve. Hogy ne kelljen más hozzá, csak egy nagy karéj fehér kenyér, ami a tunkolást elősegíti.

Sörben sült skót húsos pite

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál Worcestershire szósz
  • 3 dl barna sör
  • 2 dl húsleves
  • 170 g, konzerv, mini csiperke gomba
  • 1 kiskanál mustár
  • 500 g mirelit leveles tészta
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 db babérlevél
  • pár csepp olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • ízesítéshez só
  • 50 dkg marhalapocka
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Vágjuk nagyobb kockákra a húst, és kevés olajon pirítsuk meg. Szórjuk meg egy kanál liszttel! Öntsük fel húsleveslével vagy vízzel, és fedő alatt pároljuk legalább 30 percig. Adjuk hozzá a gombát, ízesítsük mustárral, babérlevéllel, néhány csepp Worcestershire-szósszal. Locsoljuk meg a sör felével, forraljuk fel, majd az egész szaftos húst tegyük hőálló tálba. Adjuk hozzá a megmaradt sört, és sütőben 180 fokon süssük a hús puhulásáig. Nagyjából 1 óra múltán, amikor a hús már puha, vegyük ki a sütőből és fedjük be a leveles tésztával. Ehhez nyújtsuk ki a tésztát, és vágjunk belőle akkora kör alakú formát, amivel jól betudjuk fedni a tálat. A tészta díszítésénél szabadon engedhetjük fantáziánkat és tehetünk rá a tésztából formázott levél- vagy virágmintát. A tésztát középen szúrjuk át egy éles késsel, hogy a gőz kiáramolhasson rajta. Tetejét kenjük be egy felvert tojással és süssük még további 20- 25 percig.
Kenyérrel, salátával fogyasszuk.

 

Vörösboros csirke kakukkfüves, petrezselymes gombóccal

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál liszt
  • fél db narancs leve
  • 2 db csirkecomb
  • 50 g margarin
  • fél narancs reszelt héja
  • 170 g, konzerv, mini csiperke gomba
  • 2 kiskanál áfonya lekvár
  • 1 db csirkemell
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl vörösbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 dl húsleves

Kakukkfüves, petrezselymes gombóccal :

  • 100 g liszt
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál petrezselyem
  • 120 g vaj
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 kiskanál mustár
  • 100 g zsemlemorzsa
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Miután a csirkemelleket nagyobb darabokra vágtuk, fűszerezzük sóval, borssal. Hintsük meg kevés liszttel és a margarin-olaj keverékén pirítsuk meg a húsokat. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékon pároljuk meg a felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a babérlevelet, az áfonyalekvárt és a narancs levét. Öntsük hozzá a húsleveslét, a vörösbort és forraljuk fel. 

Tegyük a húst egy jénai tálba, és öntsük rá a fűszeres, vörösboros levet. Fűszerezzük sóval, borssal. 
Fedő alatt pároljuk 35-40 percig. 

Amíg sül a hús, készítsük el a gombócokat. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a zsemlemorzsával, és morzsoljuk össze a kockára vágott vajjal. Adjuk hozzá a fűszereket: kakukkfüvet, petrezselymet és sót, borsot ízlés szerint. Ízesítsük egy kevés mustárral és a tojások hozzáadásával gyúrjuk össze a tésztát. Vizes kézzel formázzunk belőle gombócokat. 10-12 kisebb darab lesz belőle. Amikor letelt a hús sütési ideje, tegyük bele a szaftba a gombócokat, és süssük még további 20 percig.
Fogyasszuk a gombóccal együtt. Adhatunk hozzá párolt zöldséget.

Flamand marharagu

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 1-2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 kiskanál mustár
  • 2 db fehérrépa
  • 1 csipet oregánó
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 4 dl vörösbor
  • pár csepp olaj
  • 3 db vöröshagyma
  • 60 dkg marhalapocka
Kategóriafőétel
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

Vágjuk nagyobb kockákra a húst, és kevés olajon pirítsuk meg. Kanalazzuk ki a lábosból, majd ebben a serpenyőben kevés olajon pároljuk meg a felaprított hagymát is. Adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott répákat és a zöldséget pirítsuk meg. Tegyük vissza a serpenyőbe az előzőleg megpirított húst, majd öntsük fel kb. 3 dl vízzel. Lefedve pároljuk.

Fél óra múlva adjuk hozzá a bort, a sűrített paradicsomot, mustárt és a fűszereket. Forraljuk össze, majd lefedve tegyük a sütőbe. Főzzük puhára kb. 1-1,5 óra alatt. (Ha még tartalmasabban szeretnénk, főzhetjük burgonyával. Itt érdemes beletenni.) A főzés közben elpárolgott folyadékot szükség szerint pótoljuk. (Mindig legyen szaftja!) Fogyaszthatjuk önmagában kenyérrel vagy párolt burgonyával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top