Így készül a kelt tésztás gofri

nlc | 2016. Január 18.
A legfinomabb gofrit a belgák készítik. Ez a kelt tésztás recept is az ő hagyományukat követi. A belül omlós, kívül ropogós gofriból nem fogsz majd tudni eleget sütni, annyira különleges és annyira finom.

Reggelire, tízóraira, uzsonnára. És nemcsak a gyerekek kedvence lesz ez a különleges, kelt tésztás gofri. Elismerjük, a pihentetések miatt az elkészítése meglehetősen időigényes, de mindenképpen megéri a ráfordított energiát. Érdemes a tésztából egyszerre több adagot készíteni, amit a mélyhűtőben tárolhatsz a következő felhasználásig.

A kelt tésztás gofri hozzávalói

Így készítsd el a kelt tésztás gofrit

A hozzávalókat vedd ki a hűtőből, a tárolóhelyiségből és hagyd szobahőmérsékletre melegedni. A tejet és a vizet egybeöntve melegítsd kb. 40 fokra. Vedd le a tűzről, oldd fel benne az élesztőt és futtasd fel. Amikor az élesztős keverék visszahűlt nagyjából szobahőmérsékletre, keverd hozzá a tojásokat és a liszt kb. egyharmadát. Jól dolgozd össze, majd szórd hozzá a maradék lisztet, de azt már ne gyúrd össze, csak hagyd a tetején. Pihentesd a gofritésztát legalább másfél órát.

Amikor a tészta szépen felhólyagosodott, add hozzá a barna cukrot, a sót, a mézet, a vaníliakivonatot, citromhéjat és 6 dkg vajat. Robotgép segítségével dagaszd 4-5 percig, majd pihentesd 1 percet. Ismételd a folyamatot néhányszor. 4 órán át szobahőmérsékleten ismét keleszd a gofrit. Ennek leteltét követően a tésztát lezárt edényben tedd a mélyhűtőbe 30 percre.

Oszd el a gofri tésztáját 12 részre, és mindegyikhez adj kb. 2 evőkanálnyit a cukorból és a maradék vajat is oszd el. Egyesével gyúrd össze a tésztadarabokat a cukorral és a vajjal, majd nyújtsd a sütő méretére valamennyit. Pihentesd a tésztadarabokat ismét másfél órán át.

Az utolsó kelesztést követően néhány csepp olajjal vékonyan kend ki a gofrisütő négy formáját. Ha a készüléked hőfokszabályzós, állítsd 175 fokra vagy a 2-es fokozatra. Helyezd a sütőformákra a tésztákat, majd süsd szép aranybarnára. Érdemes rápillantani 2-3 percenként, nehogy megégjenek. Vedd ki az elkészült gofrit, fújj kevés olajat a sütőlapra, és tedd be a következő adagot.

Ízlés szerint kínálhatod a gofrit fahéjas porcukorral, lekvárral, mézzel, juharsziruppal vagy nutellával.

További gofrirecept az NLCafén

Fotók: Pinterest

Exit mobile version