A csokis sütikkel nem nagyon lehet melléfogni, még egy szürke, hideg, unalmas napot is pillanatok alatt bearanyoznak. A csokis sütik királya, a brownie is örök kedvenc, ahogy a csokis kekszek és csokitorták sem hagytak még minket soha cserben. Mai 3 csokis receptünk is olyan, amit újra és újra el fogunk készíteni, annyira finomak.
Nutellás-mogyorós brownie
Hozzávalók kb: 20×20 cm-es sütőtálhoz:
- 2 db tojás
- 10 dkg cukor
- 12 dkg puha vaj
- 9 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg Nutella
- 12-15 dkg sótlan földimogyoró
- A mogyorót durvára vágjuk, a sütőtálat sütőpapírral béleljük ki, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és kikeverjük.
- A lisztet összeforgatjuk a cukrozatlan kakaóporral, majd a tojásos keverékhez keverjük.
- A mogyoró kb. felét beleszórjuk a masszába, és alaposan összekeverjük.
- A mogyorós masszát a sütőpapírral bélelt sütőtálba simítjuk, majd rákanalazzuk a Nutellát, kés hegyével vagy villával kicsit vegyítjük a csokis masszából, majd rászórjuk a maradék durvára vágott mogyorót.
- Sütőbe toljuk, és 25 percig sütjük.
Csokitorta citromkrémmel
Hozzávalók:
A kakaós omlós tésztához:
- 200 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 270 g búzaliszt
- 30 g cukrozatlan kakaópor
A citromkrémhez:
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1,5 citrom kifacsart leve
- 2 tojássárgája
- 1 db tojás
- 6 dkg vaj
A csokikrémhez:
- 150 ml tejszín
- 120 g étcsokoládé
- 30 g puha vaj
- 20 g porcukor
- A tésztához a cukrot, a lisztet és a kakaóport összekeverjük, a vajat felkockázzuk. Kézzel összemorzsoljuk a vajat a cukros-lisztes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és összegyúrjuk. A nagy gombócot folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.
- A tészta felét lisztezett deszkán kinyújtjuk, akkorára, amekkorával a sütőformánkat ki tudjuk bélelni. (A maradék tésztát visszatesszük a hűtőbe és sütünk belőle valami mást. Például ezt a fehér csokis tortát.) A kinyújtott tésztát egy 18 cm átmérőjű tortaformába tesszük – úgy, hogy oldala is legyen –, lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, sütőpapírt helyezünk rá, és pitesúlyt vagy szárazbabot öntünk rá – hogy ne emelkedjen meg – és 180 fokon sütjük 10 percig, majd levesszük a súlyt és a sütőpapírt és további kb. 10 percig sütjük. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- Közben elkészítjük a citromkrémet :egy lábasban összekeverjük a cukrot a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást, és simára keverjük. Kis lángon – folyamatos kevergetés mellett – főzzük, míg rotyogni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a vajat, és kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, hűlni hagyjuk.
- A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, majd lehúzzuk a tűzhelyről és beletördeljük az étcsokoládét, hozzáadjuk a porcukrot, és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen fel nem olvad. Ha elolvadt, hozzáadjuk a felkockázott vajat és simára keverjük.
- A kihűlt tésztalapra simítjuk a citromkrémet, majd a csokikrémet, hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen. Ízlés szerint fehér csoki darabkákkal szórhatjuk meg.
Lisztmentes csokitorta
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 110 g puha vaj
- 2 db tojás
- 50 g cukor
- 100 g csokoládé (ét és tej vegyesen)
- 25 g kakaópor
- 1 kisebb narancs reszelt héja
- 50 g darált dió
- A vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd beletördeljük a csokit és kevergetve megolvasztjuk. Ha kész, félretesszük hűlni.
- A tojásokat kikeverjük a cukorral és a narancs reszelt héjával, majd a csokis keverékhez adjuk és elkeverjük.
- Utolsóként hozzáadjuk a kakaóport és a darált diót, és az így kapott masszát a tortaformába öntjük.
- 180 fokon 25-30 percig sütjük, tűpróbával teszteljük.
Még több csokis recept az NLCafén:
- Csupa csoki: márványos brownie
- A vendégeid imádni fogják: készíts tálat csokiból!
- Így készül a csokis crème brûlée
- 3 édesség csokifüggőknek