Ez a kenyér tényleg csak magokat tartalmaz: lenmagot, zabpelyhet, kölest, hajdinát, chiát, mandulát. A kívül ropogós, belül nedvesebb “vollkorn” típusú kenyér lisztmentes, élesztőmentes, vegán, és hűvös helyen legalább 1 hétig eltartható.
Magvas kenyér (lisztmentes, élesztőmentes, vegán)
Hozzávalók (egy kis kenyérformához):
- 145 g napraforgómag
- 100 g szeletelt mandula
- 60 g hajdina, átmosva
- 60 g köles, átmosva
- 195 g apró szemű zabpehely
- 85 g lenmag
- 30 g útifűmaghéj
- 35 g chia mag
- 2 teáskanál finom tengeri só
- 2 evőkanál méz
- 45 g kókuszolaj (olvasztva) vagy olívaolaj
- 2 és ¾ bögre víz (bögre = 250 ml-es)
- Melegítsük a sütőt 160 fokra. Helyezzük egy sütőlapra a napraforgómagot, mandulát, hajdinát és kölest, és pirítsuk a sütőben illatosra, aranybarnára kb. 8-12 perc alatt.
- Közben egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lenmagot, az útifűmaghéjat, chia magot és a sót. Amikor a napraforgómagos keverék már kellően megpirult, vegyük ki a sütőből, és vegyítsük a zabpelyhes keverékkel. Adjuk hozzá a mézet, az olvasztott kókuszolajat és a vizet, majd gyúrjuk alaposan össze.
- Kis kenyérsütőformába tegyünk sütőpapírt, kanalazzuk a tésztát a formába (kezünkkel egyengessük el a tetejét), és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten legalább 1 órán keresztül.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a kenyeret helyezzük a sütőbe és kb. 1 és negyed órát süssük, míg sötétbarna színt kap. Hagyjuk hűlni, majd vegyük ki az kenyérsütőformából és távolítsuk el róla a sütőpapírt.
Molnár Orsi a wannabe chef blog szerzője. Oldalán változatos és egyszerűen elkészíthető ételek receptjei találhatók, amelyeket bárki könnyedén elkészíthet. Egészséges reggelik, vegetáriánus ételek, villámgyorsan összedobható édességek és izgalmas ázsiai ételek gazdagítják a blogot.
Még több cikk kenyér témában:
- Kenyér dagasztás nélkül
- Kenyércsodák a világból
- Ha nálunk vásárolsz kenyeret, egy falatot sem fogsz kidobni belőle