Hogy milyen sokoldalú alapanyag a sajt, azt jól mutatja az a rengeteg recept, amelyben mellékszereplőként vagy főszereplőként feltűnik valamilyen sajt. Gondoljunk csak az olasz klasszikusokra, a pizzára, lasagnéra, a tésztákra vagy a francia kedvencre, a croque monsieur-re, hogy csak a leghíresebbeket emlegessük. Nincs gyerek, aki ne imádná a rántott sajtot, nincs tél, ami eltelhet sajtos melegszendvics nélkül, és nincs nyaralás, amikor ne esne jól egy sajtos pizza. Ma újabb 4 recepttel bővítjük a sajtimádók receptgyűjteményét.
Sajtkrémleves
Hozzávalók:
- 6 ek. liszt
- 1 kk. só
- 1 vöröshagyma
- 3 ek. (apróra vágott) fokhagyma
- 2 babérlevél
- 4 szál kakukkfű
- fél kk. őrölt bors
- 3 ek. olívaolaj
- 25 dkg (bármilyen puha fajta sajt) reszelt sajt
- 5 dl tej
- 1,5 l csirke alaplé
Az olajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát, és aranyszínűre pároljuk, lassú tűzön. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lisztet és a fűszereket (só, bors, kakukkfű, babér) és felöntjük a tejjel és az alaplével. Ha felforrt, hozzáadjuk a sajtot, és megvárjuk, ameddig teljesen elolvad. Összeturmixoljuk és aprított petrezselyemzölddel és pirítóssal tálaljuk.
Kecskesajtos felfújt
Hozzávalók:
- 45 dkg (1 csomag mirelit vagy azonos súlyú friss) spenótpüré
- 8 dkg liszt
- 2 tojás
- 1-2 gerezd, apróra vágott fokhagyma
- 6 dkg vaj
- só, őrölt bors
- néhány csepp citrom leve
- 15 dkg kecskesajt
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.
A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.
Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.
Csirkecomb sajtos polentával
Hozzávalók:
- 4 csirke-alsócomb
- 1 tv paprika
- 10 dkg csiperke gomba
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. olaj
- ízlés szerint bors
- 1 mk. oregánó
- 2 paradicsom
- 1 kk. majoranna
- 3 ek. paradicsompüré
Sajtos polenta
- 50 g vaj
- 8 dl víz
- 50 g reszelt sajt
- 10 dkg kukoricadara
Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.
Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.
A polentához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.
Rozmaringos sült camembert
Hozzávalók:
- 1 camembert
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. fehérbor
- pár szál kakukkfű
- pár csipet őrölt bors
- 1 ek. olívaolaj
A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor baguettel.
Még több sajtos recept az NLCafén:
- Így készül a legfinomabb sajtos-tojásos melegszendvics
- Grillezett sajtos szendvics egyszerűen, gyorsan
- Egyszerű pogácsa sajtos meglepetéssel