Sajttal minden jobb! 4 mennyei recept sajtrajongóknak

nlc | 2016. Február 03.
Éppen február 3-án 201 éve, hogy megnyitotta kapuit Svájcban a világ első sajtgyára. Nemcsak ezért, hanem mert imádjuk, szeretjük, és nem tudunk elképzelni nélküle egy napot sem, hoztunk nektek sajtos recepteket.

Hogy milyen sokoldalú alapanyag a sajt, azt jól mutatja az a rengeteg recept, amelyben mellékszereplőként vagy főszereplőként feltűnik valamilyen sajt. Gondoljunk csak az olasz klasszikusokra, a pizzára, lasagnéra, a tésztákra vagy a francia kedvencre, a croque monsieur-re, hogy csak a leghíresebbeket emlegessük. Nincs gyerek, aki ne imádná a rántott sajtot, nincs tél, ami eltelhet sajtos melegszendvics nélkül, és nincs nyaralás, amikor ne esne jól egy sajtos pizza. Ma újabb 4 recepttel bővítjük a sajtimádók receptgyűjteményét.

Sajtkrémleves

Hozzávalók:

Az olajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát, és aranyszínűre pároljuk, lassú tűzön. Hozzáadjuk a fokhagymát, a lisztet és a fűszereket (só, bors, kakukkfű, babér) és felöntjük a tejjel és az alaplével. Ha felforrt, hozzáadjuk a sajtot, és megvárjuk, ameddig teljesen elolvad. Összeturmixoljuk és aprított petrezselyemzölddel és pirítóssal tálaljuk.

Kecskesajtos felfújt

Hozzávalók:

A vajat serpenyőben felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a fokhagymát. A felengedett spenótot sűrű szitán lecsepegtetjük, és megpároljuk a fokhagymás vajon. (Ha friss spenótot használunk, ekkor turmixoljuk le, majd tegyük vissza a serpenyőbe.) Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a lisztet, és besűrítjük vele, majd a tűzről levéve belekeverjük a tojássárgáját.

A tojásfehérjét csipet sóval és néhány csepp citromlével kemény habbá verjük, majd óvatosan a spenótos masszába forgatjuk. A formákat vajjal kikenjük, liszttel kiszórjuk, majd háromnegyedig töltjük őket a masszával, és belenyomkodjuk a felkockázott kecskesajtot. 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 15-25 percig sütjük.

Akkor jó, ha megemelkedik a formában, és átsül a közepe is, mert ha nyers marad, könnyen összeesik tálalás előtt, és lisztes ízű marad.

Csirkecomb sajtos polentával

Hozzávalók:

Sajtos polenta

Szeleteljük fel a zöldségeket. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a paradicsomot és a paprikát is. Adjuk hozzá a csirkecombokat, és erős lángon pirítsuk tovább, majd amikor a saját leve elfőtt, öntsük fel a paradicsomlével. Ehhez a paradicsompürét hígítsuk fel másfél deci vízzel.

Fedő alatt pároljuk. Közben tisztítsuk meg a gombákat, szeleteljük fel, és adjuk a csirkés raguhoz. Főzzük, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük sóval, borssal, kevés majoránnával és oregánóval.

A polentához forraljunk fel 8 deci vizet, és szórjuk bele a kukoricadarát. Hamar duzzadni kezd, kevergessük sűrűn. Ízesítsük sóval és reszelt sajttal. Amikor a dara már megpuhult adjuk hozzá a vajat. Keverjük át, és fedjük le.

Rozmaringos sült camembert

 

Hozzávalók:

A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd az alufóliából akkora darabokat tépek, hogy a sajtok beleférjenek. A sajtok tetejét késsel kilyuggatom, majd fokhagymacsíkokat tömködök a lyukak egy részébe, a másik részébe kakukkfűágacskákat. Mindegyik sajtra lottyantok 1-1 ek. olívaolajat és fehérbort, majd az alufóliát buggyosan összefogom. Sütőbe tolom, és 20 percig sütöm. A batyukból tunkolhatjuk friss kenyérrel. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor baguettel.

 

Még több sajtos recept az NLCafén:

Exit mobile version