Az amerikai zsarufilmekben megcsodált színes cukormázas fánkok egyáltalán nem elérhetetlenek, otthon is könnyedén elkészíthetőek. Remek ízkombinációkban, változatos mázzal és csak 12 perc sütési idővel. Tocsogó olaj és zsírszag nélkül.
Ha kipróbáltátok már az egyszerű túrófánktól kezdve a churroson keresztül a sütőtökös fánkig mindent, akkor újítsatok ti is, süssetek amerikai fánkot!
Kakaós fánk kávés mázzal
Hozzávalók 16 darab minifánkhoz:
(mérce 2.5 decis bögre)
- 1 bögre liszt
- ¼ bögre keserű kakaópor
- ½ kk. szódabikarbóna
- ½ bögre iró (házilag is elkészíthető tejből és ecetből)
- ¾ bögre barna cukor
- 1 tojás
- ¼ bögre olaj
Máz:
- 1 bögre porcukor
- 2-3 ek. eszpresszó kávé
- Ha házilag készítjük el az írót, akkor keverjünk el a tejben 1 kiskanál almaecetet, és tegyük félre 10 percre.
- Közben keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a cukrot, majd az olajat, a tojást és az írót. Kenjük ki vékonyan olajjal egy mini amerikai fánksütő formát, vagy mini kuglófforma oldalát, és töltsük meg félig a masszával.
- Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 12 percig.
- Amikor kihűlt, keverjük össze a porcukrot annyi kávéval, hogy sűrű mázat kapjunk, majd ebbe mártsuk bele a fánk egyik oldalát. Hagyjuk, hogy a máz megdermedjen a tetején.
Kókuszos fánk csokis-kókuszos mázzal
Hozzávalók 16 darab minifánkhoz
(mérce 2,5 decis bögre)
- 1,5 bögre liszt
- 1 kk. sütőpor
- ½ bögre kókuszreszelék
- ¾ bögre cukor
- 1 tojás
- ½ bögre kókuszolaj
- ½ bögre kókusztej
Máz:
- 1 bögre porcukor
- 2 kk. keserű kakaópor
- 3-4 ek. kókuszolaj
- szóráshoz kókuszreszelék
- Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a cukrot, majd a kókuszolajat, tojást és a kókusztejet. Dolgozzuk össze.
- Kenjük ki vékonyan olajjal egy mini amerikai fánksütő formát, vagy mini kuglófforma oldalát, és töltsük meg félig a masszával.
- Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 12 percig.
- Keverjük össze a porcukrot a keserű kakaóporral. Adjunk hozza annyi kókuszolajat, hogy sűrű krémet kapjunk. Ebbe mártsuk bele a fánk egyik oldalát, utána forgassuk meg a kókuszreszelékben is.
Sütőtökös-fahéjas fánk
Hozzávalók:
- 2/3 bögre sült sütőtök
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/3 bögre olaj
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1/3 kk. őrölt kardamom
- 1/3 kk. gyömbérpor
- 1 tojás
- 1,5 bögre liszt
- 1 kk. sütőpor
A szóráshoz:
- 2-3 ek. olvasztott vaj
- 5-6 ek. fahéjjal elkevert barnacukor
- A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojást és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).
- Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.
- A fánkformát (vagy mini kuglófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele a feléig a sütőtökös masszát.
- Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
- Hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.
További fánkreceptek:
- 3 szuper fánkrecept, amit kár lenne kihagyni
- 5 elronthatatlan fánk kezdőknek és haladóknak
- Süssünk fánkot!