Nem lehet nem szeretni: tiramisuvariációk

nlc | 2016. Február 08.
A tiramisut nem lehet nem szeretni: könnyű, krémes, édes és úgy variáljuk az ízeit, ahogy csak akarjuk. Hoztunk pár tippet és 3 szezonális receptet.

A klasszikus tiramisu titkát jól ismerjük: babapiskóta, tojáshab, mascarpone, kakaópor és kávé kombinációja, jó minőségű alapanyagok használata esetén szinte elronthatatlan. A hagyományos kávés tiramisu mellett azonban rengeteg lehetőség van még ebben a pohárkrémben, szinte csak a képzelet szab határt a variációknak. 

Hogyan dobjuk fel a tiramisut?

Bloggereink fantáziáját is megmozgatta a tiramisu, és készítettek 3 szezonális receptet.

Gesztenyés tiramisu

Hozzávalók 4 adaghoz:

  1. A tejet felforraltam, feloldottam benne a Maci kávét. Ha rendes kávéval csináljuk, akkor ízlés szerint cukrot kell hozzá adni. Megvárom, míg kihűl.
  2. A tejszínt habosra keverem a robotgéppel. A gesztenyepürét is elkeverem a mascarponéval, majd hozzáadtam a tejszínt, óvatosan elkeverem.
  3. A poharak aljába habzsákból kinyomtam a krémet, utána a kávéba mártott babapiskótát tettem, majd még egy réteg krém, egy réteg babapiskóta, a tetejére pedig újra krém került. Cukrozatlan kakaóporral szórtam meg.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

Narancsos tiramisu tojás és alkohol nélkül

Hozzávalók 4 adaghoz:

  1. Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel.
  2. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
  3. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.

A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.

Sütőtökös tiramisu

Hozzávalók:

  1. A sütőtökpüréhez adjuk a mascarponét, a fahéjat, a gyömbért, a reszelt mandarinhéjat és a vaníliamagokat, majd alaposan kikeverjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A mascarponés-sütőtökös krémhez adjuk a cukros tojássárgáját, majd a felvert tojásfehérjét is a masszába forgatjuk óvatosan.
  3. A kávét mély tányérba öntjük a rummal együtt. A babapiskótákat 1-1 másodpercig megforgatjuk a kávéban, majd egy üvegtál alját kibéleljük az áztatott piskótákkal. Ezután ráöntjük a sütőtökös krém harmadát, megszórjuk keserű kakaóporral, majd ezt még kétszer megismételjük. A tetejét szórjuk meg kakaóporral.
  4. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Még több tiramisurecept az NLCafén:

Exit mobile version