nlc.hu
Gasztro
Nem lehet nem szeretni: tiramisuvariációk

Nem lehet nem szeretni: tiramisuvariációk

A tiramisut nem lehet nem szeretni: könnyű, krémes, édes és úgy variáljuk az ízeit, ahogy csak akarjuk. Hoztunk pár tippet és 3 szezonális receptet.

A klasszikus tiramisu titkát jól ismerjük: babapiskóta, tojáshab, mascarpone, kakaópor és kávé kombinációja, jó minőségű alapanyagok használata esetén szinte elronthatatlan. A hagyományos kávés tiramisu mellett azonban rengeteg lehetőség van még ebben a pohárkrémben, szinte csak a képzelet szab határt a variációknak. 

Hogyan dobjuk fel a tiramisut?

  • készíthetjük tojás helyett felvert tejszínnel
  • lazíthatjuk a krémet tejföllel, túróval
  • rétegezhetjük (a kávét elhagyva) szezonális gyümölcsökkel (különösen finom málnával, naranccsal, eperrel)
  • ízesíthetjük a krémet mákkal, darált dióval, darált mandulával
  • a babapiskóta helyett használhatunk kalácsdarabokat, piskótakockákat, édes kekszeket
  • tálalhatjuk nagy tálban vagy pohárban

Bloggereink fantáziáját is megmozgatta a tiramisu, és készítettek 3 szezonális receptet.

Gesztenyés tiramisu

Nem lehet nem szeretni: tiramisu variációk

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 250 gramm gesztenyepüré
  • 2 dl habtejszín
  • 150 gramm mascarpone
  • 2 dl kávé egy kis cukorral (én 2 dl tejbe tettem 2 evőkanál Maci kávét, így gyerekek is fogyaszthatják)
  • 100 gramm babapiskóta
  • 1 tk. cukrozatlan kakaópor a tetejére
  1. A tejet felforraltam, feloldottam benne a Maci kávét. Ha rendes kávéval csináljuk, akkor ízlés szerint cukrot kell hozzá adni. Megvárom, míg kihűl.
  2. A tejszínt habosra keverem a robotgéppel. A gesztenyepürét is elkeverem a mascarponéval, majd hozzáadtam a tejszínt, óvatosan elkeverem.
  3. A poharak aljába habzsákból kinyomtam a krémet, utána a kávéba mártott babapiskótát tettem, majd még egy réteg krém, egy réteg babapiskóta, a tetejére pedig újra krém került. Cukrozatlan kakaóporral szórtam meg.

A receptet Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette.

Narancsos tiramisu tojás és alkohol nélkül

Nem lehet nem szeretni: tiramisu variációk

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 g babapiskóta
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 3-4 ek. porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
  • 10 ek. narancslekvár
  • 2 narancs leve
  • 2-3 ek. keserű kakaópor
  1. Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel.
  2. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot.
  3. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.

A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.

Sütőtökös tiramisu

Nem lehet nem szeretni: tiramisu variációk

Hozzávalók:

  • 400 g mascarpone
  • 300 g sütőtökpüré
  • 3 tojás szétválasztva
  • 3 ek. cukor
  • 1 tk fahéj
  • 0,5-1 tk őrölt gyömbér
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 2-3 mandarin reszelt héja vagy 1 nagy narancsé
  • 300 g babapiskóta
  • 1-1,5 dl erős kávé
  • 2 ek. barna rum
  • 2-3 ek. keserű kakaópor
  1. A sütőtökpüréhez adjuk a mascarponét, a fahéjat, a gyömbért, a reszelt mandarinhéjat és a vaníliamagokat, majd alaposan kikeverjük.
  2. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A mascarponés-sütőtökös krémhez adjuk a cukros tojássárgáját, majd a felvert tojásfehérjét is a masszába forgatjuk óvatosan.
  3. A kávét mély tányérba öntjük a rummal együtt. A babapiskótákat 1-1 másodpercig megforgatjuk a kávéban, majd egy üvegtál alját kibéleljük az áztatott piskótákkal. Ezután ráöntjük a sütőtökös krém harmadát, megszórjuk keserű kakaóporral, majd ezt még kétszer megismételjük. A tetejét szórjuk meg kakaóporral.
  4. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A receptet Szűcs Réka, az Ízből tíz bloggere készítette.

Még több tiramisurecept az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top