Ez a hétvégi menü is olyan, ami az első tesztelés után rendszeresen elő fog kerülni. A kuglófot szinte bármikor szívesen ennénk, a cassoulet isteni egytálétel, ami viszonylag gyorsan el is készül, a sütőtökös sajtgolyóból pedig már elsőre érdemes dupla adagot készíteni, olyan finom. Bár ezután a hétvégi menü után sem érdemes mérlegre állni, a szürke hétvégét garantáltan feldobja majd.
Szilvalekváros kuglóf
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- csipet só
- 5 dkg olvasztott margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás
- kb. 30 dkg szilvalekvár (ízlés szerint lehet több)
Az élesztőből, a tejből és a cukorból kovászt készítünk, és 5-10 percig hagyjuk felfutni. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, majd tésztává gyúrjuk, és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 20-25 perc), majd lisztezett deszkára borítva 30×20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szilvalekvárral, és feltekercseljük. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk, langyos helyen jól megkelesztjük, és 170 fokos sütőben kb. 1 óráig sütjük. Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tésztánk, akkor 155 °C-on süssük tovább. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.
Tipp: Szilvalekvár helyett bármilyen sütésálló lekvárt használhatunk.
Gyors cassoulet kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 vékony fehér kolbász
- 30 dkg fehér bab (konzerv)
- 1 hámozott paradicsomkonzerv (45 dkg)
- 10 dkg szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- fél kk fehér bors
- 3 szál petrezselyem
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
A tisztított hagymát és fokhagymát finomra vágjuk, a vaj és olívaolaj keverékén pirítani kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott szalonnát, és 2-3 perc alatt összesütjük. Beletesszük a mustárt, a paradicsomkonzerv levét, a felkockázott paradicsomokat és a lecsepegtetett babot. Sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük. Néhány perc alatt összefőzzük, majd hőálló tálba vagy tepsibe borítjuk, és a tetején elhelyezzük a beirdalt kolbászokat. 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a kolbász megpirul (kb. 20 perc). Friss kenyérrel tálaljuk.
Sütőtökös sajtgolyó
Hozzávalók kb. 20 db diónyi nagyságú golyóhoz:
- 200 g reszelt sajt
- 120 g sült sütőtök
- 1 tojás
- 3 ek. liszt
- 10 rozmaringlevél
- só
- frissen őrölt fekete bors
- a sütéshez napraforgó olaj
A rozmaringlevélkéket finomra aprítjuk, a sült tököt villával szétnyomkodjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a sajtot, a tojást, 3 evőkanál lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és legalább fél óráig állni hagyjuk.
A masszából diónyi gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk, és bő olajban aranybarnára sütjük. A sajtgolyókat papírtörlőre szedjük, és azonnal tálaljuk.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel