Mennyei túrós desszertek a hosszú hétvégére

nlc | 2016. Március 13.
Magyarázni sem kell: a túrós desszerteket szinte mindenki szereti. Hogy is tudnánk ellenállni egy isteni túrós palacsintának, vagy az örök kedvenc túrógombócnak? Most elhoztuk kedvenc túrós receptjeinket, hogy legyen miből válogatni a hosszú hétvégén is.

Ha túró van otthon, akkor már nagy baj nem lehet. Igazi jolly joker, amiből nagyon könnyen összeállíthatunk valami finomságot. Ott van például sós túrósok között az isteni körözött, egy jó túrós csusza, de készülhet vele lepény, vagy akár quiche is. Ha pedig édességre vágyunk, akkor is tökéletes partner a túró, ezért hoztunk is néhány szuper túrós receptet, amiből akár egész hétvégén csemegézhettek. 

 

Túrós kalácsfelfújt

A tejet meglangyosítjuk, beledobjuk a vajat. A tojásokat a cukorral felhabosítjuk, majd hozzákeverjük a vajas tejet és a túrót. A kalácsszeleteket egy kivajazott kerámiatálba fektetjük, majd ráöntjük a tejes krémet, és kicsit bele is nyomkodjuk, hogy felszívja a kalács a tejes keveréket. Az epreket elosztjuk a tálban, majd 180 fokon pirosra sütjük.

Sütés nélküli túrótorta csokikrémmel

 

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (a 26 cm-es tortaformához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni):

A csokikrémhez:

0. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű csatos tortaformát.
1. A túrót krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük benne a porcukrot, a tejfölt, a lime reszelt héját és levét.
2. A zselatinlapokat kevés (pár evőkanál) hideg vízbe áztatjuk 5 percre, aztán kinyomkodjuk és átrakjuk egy kis lábasba, amibe pár evőkanál vizet is teszünk. Tűzhelyen melegíteni kezdjük, kevergetjük, és ha feloldódtak a zselatinlapok, lehúzzuk a tűzhelyről és hűlni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a túrós keverékhez és mehet is a csatos tortaformába. Nálam 1 napig volt hűtőben, de pár óra is elég. Éles késsel körbevágjuk és levesszük a tortaforma oldalát.
3. A csokikrémhez a tejszínt, a cukrot és a mézet egy kis lábasban forrásig melegítjük, beletördeljük a csokit, és addig kevergetjük, míg el nem olvad a csoki, és szép krémet nem kapunk. Kicsit félretesszük hűlni, sűrűsödni.
4. Ha kicsit hűlt a csokikrém és a túrótortánk is készen áll, akkor óvatosan, kanalanként rákanalazzuk a torta tetejére a csokikrémet.

Tejbegrízes túrógombóc

Két kedvenc összegyúrva! Partali Anita, a Bonnie konyhája bloggere készítette ezt az isteni tejbegrízes túrógombócot.

A tejbegríz hozzávalói:

A túrógombóchoz:

A morzsához:

A tejbegríz hozzávalóit egy edénybe teszem, és felforralom. Kevergetni kell, mert könnyen kifut, odaég.

Közben olajon zsemlemorzsát pirítok. Ha mindkettő kész van, akkor várok egy kicsit, hogy kihűljenek. Ha a gríz már langyos, akkor mehet hozzá a túró, összekevertem alaposan. Meg rácsöpögtettem egy citrom levét is. Aztán összekevertem, hogy teljesen elvegyüljön a túró, majd vizes kézzel gombócokat formáztam és meghempergettem őket a morzsában. Porcukros tejföllel tálaljuk.

Rákóczi túrós pohárban

 

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

Habcsókok:

Túrókrém:

1. Előmelegítjük a sütőt 140 fokra és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit.

2. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük és a sütőpapíros tepsire kis csúcsos kupacokat adagolunk (kiskanállal). 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

3. Ha a habcsók kihűlt, elkészítjük a túrókrémet: A tejszínt felverjük, a túrót kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.

4. Kb. 2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába széttördelt vajaskeksz-darabokat szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.

Túrófánk málnaöntettel

Hozzávalók:

A málnaöntethez:

A túrót áttörjük. A vaníliarudat félbevágjuk, magját kikaparjuk, a vajon megfuttatjuk, és a tejjel egyet forralunk rajta. Ezzel a vaníliás tejjel, 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával, egy csipet sóval, a citromhéjjal és a liszttel összekeverjük a túrót. Egy órára hűtőbe tesszük. Kivéve a tojásfehérjéből a maradék cukor hozzáadásával kemény habot verünk, és óvatosan a túróhoz keverjük. 
Lábasban olajat melegítünk (nagyjából 160 fokra), és a túróból két evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Ezt a hőfokot kell tartani, különben a túrófánk kívülről megég, belül pedig nyers marad.

A málnát a cukorral, borral és fél liter vízzel 20 percig főzzük, majd szitán átpasszírozzuk. A fánkokat porcukorral meghintve, a málnaöntettel kínáljuk. 

Túrómorzsa

Hozzávalók: 

A tojások sárgáját 5 dkg cukorral, liszttel, sóval, valamint a tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a túrót, a citrom lereszelt héját, valamint a maradék cukorral felvert, kemény tojáshabot. Ha túl sűrű a tészta, kevés szódavízzel hígíthatjuk. 

Egy tepsiben felmelegítjük a vajat, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőbe tesszük. Sűrűn kevergetve addig sütjük a süteményt, míg morzsás nem lesz. Friss gyümölccsel és lekvárral is kínálhatjuk. Én ezúttal eperlekvárt használtam.

Ötperces túrós süti

Hozzávalók:

Elkészítés

1 bögre = 2,5 dl

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty, mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe (nálam 23*28-as).

3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből, öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is. Ki ne hagyjuk forrón, vétek lenne!

A recept készítője Rupánerné Gallé Margó, a Rupáner-konyha szerzője.

 

Klasszikus túró rudi házilag

Hozzávalók nagyjából 20 rudihoz:

  • • 25 dkg túró
  • • 1 zacskó zselatin – sűrűre főzve (mi egy kanál vízzel kevesebbet tettünk bele az előírtnál, és dr. Oetkert használtunk)
  • • vaníliaaroma – ízlés szerint
  • • 1 citrom reszelt héja 
  • • 4-5 ek. cukor 
  • • 2 tábla 30 százalékos étcsoki

A túrót robotgépben pürésítjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát és a citrom lereszelt héját. Közben a zselatint felforraljuk, majd langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a túróhoz, hideg helyre tesszük. Miután a massza kicsit megszilárdult, habzsákba töltjük, és 10 centis hengereket nyomunk ki belőle, majd az olvasztott csokival meglocsoljuk őket. Figyelem, nem lesz túl szép a végeredmény, de kit érdekel, ha finom, és semmilyen adalékot nem tartalmaz. 

Fázisfotók a recepthez itt találhatók.

Túrórudi-tortácskák

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • • 7,5 dkg cukor
  • • 75 dkg túró
    • 5 dkg vaj
    • 10 dkg + 15 dkg a bevonathoz étcsokoládé
    • 3 dl habtejszín
    • 2 db citrom reszelt héja
    • 25 dkg zabkeksz
    • 1,5 tk. zselatin

A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.

Nutellás túrórudi-krém házilag

Hozzávalók 2-4 adaghoz:

  • • 25 dkg túró
  • • 3 dkg porcukor
  • • 1 citrom reszelt héja
  • • 2 dl hideg tejszín
  • • 10-12 dkg Nutella
  • • 5 dkg sótlan földimogyoró

1. A túrót, a porcukrot és a citrom reszelt héját alaposan elkeverjük. Adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyi tejszínt is.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk a túrós keveréket és elkeverjük – lehetőleg úgy, hogy a hab ne nagyon törjön össze.
3. A Nutellát enyhén megolvasztjuk, a mogyorót durvára vágjuk.
4. A habot/krémet poharakba adagoljuk: egy réteg túrókrémre kevés Nutellát kanalazunk, majd ismét túrókrém következik, és a tetejére ismét Nutella. Durvára vágott mogyoróval megszórva azonnal tálaljuk.

Túrós kuglóf

Hozzávalók 1 nagy vagy 18 mini kuglófhoz:

  • • 25 dkg liszt
  • • 15 dkg cukor
  • • csipet só
  • • 5 dkg mazsola
  • • 25 dkg túró
  • • 2 db tojás
  • • 1 csomag sütőpor
  • • 1 db citrom reszelt héja
  • • 25 dkg margarin

Az öntethez:

  • • 20 dkg erdeigyümölcs-lekvár
  • • 20 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék

A túrót szitán átpasszírozzuk, a lisztet összekeverjük a sütőporral. A puha vajat felhabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a két egész tojást és a csipet sót. Tovább keverjük a robotgéppel, közben pedig kanalanként adjuk hozzá a túrót és a lisztet.

A vízbe áztatott mazsolát lecsepegtetjük, és a masszához keverjük.

200 fokon kb. 25-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.

Az öntethez a lekvárt felforrósítjuk, és a mirelit gyümölcsöt beledobva egyet forralunk rajta. (Az erdeigyümölcs-mixet helyettesíthetjük meggyel.)

TIPP: Tehetünk bele rumos meggyet, esetleg aszalt gyümölcsöket, remekül feldobja.

 

Még több túrós édesség az NLCafén:

 
 

 

Exit mobile version