Mindjárt itt a medvehagymaszezon

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2016. Március 16.
Végre újra lehet jó kis medvehagymás ételeket főzni-sütni. Ha te szeded le, akkor nagyon vigyázz! Összeszedtem a legfontosabb medvehagymás tudnivalókat és recepteket.

Pár éve még csak nehezen lehetett hozzájutni a medvehagymához, ma már szinte minden hipermarketben meg lehet venni. Ha te szeded le a medvehagymát, akkor készülj fel jól, hogy mit is akarsz szedni, könnyen összetéveszthető ugyanis a gyöngyvirággal, ami viszont mérgező!!

Légy óvatos! Könnyű összekeverni a mérgező levelű gyöngyvirággal!!

Gyűjtéskor ne tépd ki a hagymát, csak a leveleket szedd le, és azt is csak akkor, ha előtte megdörzsölgetted, és valóban érzed rajta a fokhagymaillatot.   

Használd ki, amíg van, mert rövid a szezonja: a medvehagyma egy igazi immunerősítő vitaminbomba. Fő hatóanyaga az allicin, ami a fokhagymában is megtalálható, és a medvehagymában is igazi természetes antibiotikumként működik, mindenféle vírus, baktérium és gomba ellen hatékony. Vízhajtó hatást is tulajdonítanak neki. A medvehagyma segít a gyomor- és emésztési panaszokon, de kiválóan alkalmas hasmenés vagy épp szorulás ellen is. Enyhíti a fejfájást, a szédülést és a magas vérnyomást. 
 

Megeheted nyersen, főzve, salátaként, levesként, főzelékként, tésztára pesztóként, vagy bármilyen pogácsába, kenyérbe fűszerként.

Miért medvehagyma? Állítólag a medvék téli álmuk után ezt a növényt keresték, hogy méregtelenítsék szervezetüket, és felkészüljenek a tavaszra, mások szerint nevét hatalmas, „medveerős” gyógyerejéről kapta.
 

Medvehagymás szűzpecsenye vajas tésztában

Hozzávalók 4 személyre:

A szűzpecsenyét előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, kevés zsiradékon körbesütjük. Közben a szűz nagyságának megfelelő vajas tésztát kiterítünk, ráhelyezzük a medvehagymát (ennek hiányában használhatunk más zöld levelű növényt is, például spenótot, mangoldot, kelkáposztát), és beletekerjük az elősütött szűzpecsenyét. A tészta tetejét felvert egész tojással megkenjük, és forró sütőben 200 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.

Köretként nagyon finom mellé a töltött kelkáposzta. Ehhez egy fej káposzta leveleit megfőzzük bő, forró, sós vízben. Kb. 10 cm átmérőjű köröket vágunk belőle, fóliára helyezzük, és a közepébe tölteléket rakunk. Ez úgy készül, hogy apró kockára vágott, kisütött szalonnán 2 evőkanál tejszínnel megpárolunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát (ezt célszerű előző nap elkészíteni és hűtőben kihűteni).

A levelek közepébe kanalazzuk a tölteléket, a fólia segítségével kis gömböket készítünk, amit jó alaposan megkenünk, nehogy a főzésnél víz kerüljön bele. Ha elkészültek, forró vízben 2-3 perc alatt átmelegítjük, majd kicsomagoljuk őket.

 

Medvehagymás tojáskrém

Hozzávalók:

A tojásokat keményre főzzük, majd héjukat megtörve kihűtjük. Megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A camembert sajtot szintén apróra vágjuk, majd a tojással és a sajtkrémmel alaposan elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd a szintén apróra vágott medvehagymával ízesítjük.

Medvehagymás keksz

Hozzávalók:

A lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémes kecskesajtot, illetve az apróra vágott medvehagymát, és összeállítjuk a tésztát. Ha kell, hozzáadhatunk egy evőkanál hideg vizet, hogy jobban összeálljon a tészta. Diónyi gombócokat formálunk, majd a tenyerünk között ellapítjuk, így tesszük a kekszeket a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 180 fokon 25 percig sütjük őket.

Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:

(Célszerű este begyúrni, egész éjjel hűtőben pihentetni, és másnap kisütni.)

1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Közben a lisztet a sóval és a vajjal elmorzsoljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az élesztős masszát, a tejfölt, a tojássárgákat, és összegyúrjuk, majd hideg helyre tesszük.
2. A medvehagyma szárait levágjuk, leveleit lemossuk és apróra vágjuk.
3. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk, rászórjuk a hagyma felét és feltekerjük, mint a bejglit.  A rúd két végét kicsit benyomkodjuk, hogy a hagymalevelek ne szóródjanak ki, és egyik végét felülre, a másikat aláhajtjuk, és a tetején egy kicsit az egészet lelapítjuk. 20 percig pihentetjük a hűtőben, lezárt edényben, hogy a hagyma erős szaga ne járja át a hűtőt.
4. Kivesszük a hűtőből, újra kinyújtjuk, rászórjuk a hagymalevél másik felét, és ismét feltekerjük, hajtjuk, lapítjuk, hűtőben pihentetjük.
5. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel kb. egyharmadáig bevagdossuk, és pogácsákat szaggatunk belőle.
6. Kivajazott tepsire rakjuk, kb. fél óráig pihentetjük, közben a sütőt 210-220 fokra előmelegítjük.  
7. A pogácsák tetejét egy tojássárgájával lekenjük, és addig sütjük, míg a teteje szép sárga nem lesz.

Medvehagymás nokedli

Hozzávalók:

A nokedli összeállításához keverjük el a 2 tojást a vízzel és a tejjel, majd fokozatosan szórjuk bele a lisztet, mindig átkeverve. Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele a galuskákat. Szűrjük le, ha kész, és tartsuk melegen. A medvehagymát mossuk meg, és vágjuk fel. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és fonnyasszuk meg rajta a medvehagymát. Üssük hozzá a tojásokat, keverjük össze, és adjuk hozzá a kifőtt nokedlit is. Ízesítsük csipetnyi sóval.
Tálalhatjuk hagyományosan fejes salátával.

Medvehagymás avokádókrém

Hozzávalók:

Az avokádót megtisztítjuk, magját kiszedjük. A húsát felkockázzuk, a lime levével meglocsoljuk, majd az olajjal, a medvehagymalevelekkel összeturmixoljuk. A paradicsomokat megmossuk, felkockázzuk, és az avokádókrémhez keverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

Medvehagymás gerslirizottó

Egy lábast felmelegítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk az előzőleg átmosott gerslit. Átforgatjuk, majd felöntjük a folyadékkal. Közepes lángon addig főzzük, míg a folyadék majdnem teljesen elfogy alóla, de ha átkeverjük, szottyos. Ekkor lehúzzuk a lángról, belekeverjük a mascarponét, hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, majd almareszelővel belereszeljük az előzőleg megmosott, megtisztított karalábét és retket. Sózzuk, borsozzuk, megesszük.  

Borsókrémleves medvehagymával

Hozzávalók:

Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk, majd egy lábast felhevítünk, beleöntjük az olajat, és a hagymát megfonnyasztjuk rajta. Az újhagymához adjuk a borsót, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd puhára főzzük. Ha elkészült, leturmixoljuk, és sóval, borssal ízesítjük. Belekeverjük a tejszínt és a medvehagymát is beleturmixoljuk. Itt már nem főzzük!

Friss, üde, zöld krémlevest kanalazhatunk a végén, melyet tovább bolondíthatunk parmezánnal, krutonnal, grissinivel vagy pirított szalonnakockákkal.

Ricottás lasagne medvehagymával

Az apróra kockázott vöröshagymát olívaolajon puhára dinszteljük, hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta. Félretesszük a mártást. Besamelt készítünk: az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, fokozatosan felöntjük a tejjel, közepesen sűrűre főzzük a mártást, és sózzuk, borsozzuk. A kész besamelben elkeverjük a ricottát, beletesszük a megmosott, lecsöpögtetett, felcsíkozott medvehagymát. Botmixerrel úgy keverjük a szószt, hogy a medvehagyma kis darabokban megmaradjon. (Ha nincs botmixerünk, késsel vágjuk egészen apróra.) Tűzálló tál alját megkenjük a medvehagymás szósszal, lasagnelapot rétegezünk rá, ezt előbb medvehagymás szósszal kenjük meg, majd megcsepegtetjük a paradicsommártással. Folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak, a tetejére medvehagymás szósz kerüljön, majd megszórjuk reszelt sajttal. Alufóliával lefedjük, 220 fokos sütőben 30 perc alatt összesütjük, az utolsó 10 percre levesszük a fóliát.

 

Olvass még a medvehagymáról az NLCafén

Exit mobile version