Hétvégi könnyű menü a húsvéti trakta előtt

nlc | 2016. Március 18.
A húsvéti nagyüzem előtt egy könnyedebb, kímélőbb fogásokból álló hétvégi menüvel készültünk. Kell a hely a finom sonkának és kalácsnak. :)

Készülünk a húsvétra, ezért most inkább félretesszük a mérlegriasztó hétvégi menünket, és inkább olyan hétvégi menüt hoztunk, ami után nyugodt lelkiismerettel csemegézhetünk majd a húsvéti finomságokból.

Banános-müzlis turmix

Hozzávalók:

  • 1,5 dl tej
  • 1 db érett banán
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál müzli
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat turmixoljuk össze. A banánt vágjuk vékonyabb szeletekre, így könnyebben megbirkózik vele a turmixgép. Az ital tetejére díszítés gyanánt szórhatunk egy kis extra adag müzlit.

 

3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 kg (levéllel) zeller
  • 1 l húsleves

Pesztó:

  • pár csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olaj
  • ízlés szerint bors
  • 5 evőkanál parmezán
  • 3 evőkanál (pirítva) dió
  • 1 csokor zellerlevél
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. 

 

A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.

A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk. 

A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.

 

 

Naranccsal töltött pisztráng

Hozzávalók 2 főre:

  • csipet só
  • friss kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • kevés vaj
  • 3-4 db narancs
  • kevés tarkabors
  • 2 db tisztított, kibelezett egész pisztráng
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!

A narancsokat fél cm vastagon felszeleteljük, és a szeletekkel kibélelünk egy tűzálló tálat. 1-2 szeletet félreteszünk.

Kívül-belül kenjük be a halakat vajjal, majd sózzuk, a frissen őrölt borssal meghintjük!

A hal belsejébe tegyük a frissen aprított petrezselymet, hintsük meg kakukkfűvel, majd fektessünk a pisztráng belsejébe néhány narancsszeletet!

Egy kifacsart narancs levével öntözzük meg a halat, majd tegyünk a halra még néhány kisebb kocka vajat!

35 percig süssük!

 

Narancsos-joghurtos pohárkrém

Hozzávalók:

  • 2-3 db narancs
  • 10 dkg zabpehely
  • 2 dl habtejszín
  • 40 dkg natúr joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-4 evőkanál méz
  • 5-6 evőkanál darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő15 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.

A narancsot/mandarint meghámozzuk és kifilézzük.

1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.

Tipp:
A narancs helyett használhatunk mandarint is!

 

 

Rukolás reteksaláta tojással

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 10 dkg rukola
  • 1 csomag retek
  • 1 teáskanál mustár
Kategóriavacsora
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, ill. a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk és összeforgatjuk vele.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version