Készülünk a húsvétra, ezért most inkább félretesszük a mérlegriasztó hétvégi menünket, és inkább olyan hétvégi menüt hoztunk, ami után nyugodt lelkiismerettel csemegézhetünk majd a húsvéti finomságokból.
Banános-müzlis turmix
Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
- 1 db érett banán
- 1 dl natúr joghurt
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál müzli
Elkészítés
A hozzávalókat turmixoljuk össze. A banánt vágjuk vékonyabb szeletekre, így könnyebben megbirkózik vele a turmixgép. Az ital tetejére díszítés gyanánt szórhatunk egy kis extra adag müzlit.
3x zeller: zellerleves zellerchipsszel, zellerlevélpesztóval
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejszín
- 1 kg (levéllel) zeller
- 1 l húsleves
Pesztó:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl olaj
- ízlés szerint bors
- 5 evőkanál parmezán
- 3 evőkanál (pirítva) dió
- 1 csokor zellerlevél
Elkészítés
A hagymát és a zellert megtisztítjuk, majd a hagymát apróra vágjuk, a zellerből vágjunk le 20 vékony karikát, a többit nagyobb darabokra vágjuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a zellert és a reszelt fokhagymát. Felöntjük az alaplével és lefedve puhára főzzük. Végül leturmixoljuk, a tejszínnel dúsítjuk, és még 5 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk.
A chipshez a karikákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 170 fokos sütőben megsütjük.
A pesztóhoz a hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A levest a chipsszel és a pesztóval tálaljuk.
Naranccsal töltött pisztráng
Hozzávalók 2 főre:
- csipet só
- friss kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem
- kevés vaj
- 3-4 db narancs
- kevés tarkabors
- 2 db tisztított, kibelezett egész pisztráng
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra!
A narancsokat fél cm vastagon felszeleteljük, és a szeletekkel kibélelünk egy tűzálló tálat. 1-2 szeletet félreteszünk.
Kívül-belül kenjük be a halakat vajjal, majd sózzuk, a frissen őrölt borssal meghintjük!
A hal belsejébe tegyük a frissen aprított petrezselymet, hintsük meg kakukkfűvel, majd fektessünk a pisztráng belsejébe néhány narancsszeletet!
Egy kifacsart narancs levével öntözzük meg a halat, majd tegyünk a halra még néhány kisebb kocka vajat!
35 percig süssük!
Narancsos-joghurtos pohárkrém
Hozzávalók:
- 2-3 db narancs
- 10 dkg zabpehely
- 2 dl habtejszín
- 40 dkg natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 evőkanál méz
- 5-6 evőkanál darált mandula
Elkészítés
A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a mézzel és hozzáadjuk a citrom reszelt héját is. Óvatosan összeforgatjuk a joghurtos keveréket a felvert tejszínnel.
A narancsot/mandarint meghámozzuk és kifilézzük.
1-2 dl-es poharakat készítünk elő és összeállítjuk a pohárkrémet: A pohár aljába tejszínes-joghurtos krémet kanalazunk, rászórunk egy réteg zabpelyhet, erre narancsgerezdeket helyezünk, majd folytatjuk a rétegezést a pohár tetejéig. A tetejét megszórjuk darált mandulával.
Tipp:
A narancs helyett használhatunk mandarint is!
Rukolás reteksaláta tojással
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1 teáskanál ecet
- 1 dl olívaolaj
- 10 dkg rukola
- 1 csomag retek
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés
A tojásokat megfőzzük, majd hideg vízbe tesszük őket és megtörjük a héjukat (így könnyebb lesz majd megpucolni). Hagyjuk kihűlni. A salátát megmossuk, leszárítjuk, a retket szintén megmossuk, majd vékony karikákra, ill. a karikákat csíkokra vágjuk. A mustárt az ecettel és az olajjal összeturmixoljuk, majd a salátára csurgatjuk és összeforgatjuk vele.
Még több tipp a hétvégi menühöz:
- Hétvégi menü, ami garantáltan átmelegít
- Palacsinta, karaj, kecskesajt – színes hétvégi menü
- Hétvégi menü a világkonyhából
- A sztárszakács konyhája: hétvégi menü Jamie Oliverrel