Hétvégi menü csavaros klasszikusokkal

nlc | 2016. Április 01.
Fogtunk néhány klasszikus receptet, csavartunk rajtuk egyet, és összeállítottunk belőlük egy isteni hétvégi menüt. Ha szeretitek a bundás kenyeret, a bolognait, a pizzát, a galuskát és a palacsintát, akkor ezeket a fogásokat is érdemes kipróbálni.

A klasszikusokra épülő hétvégi menüt is érdemes kipróbálni, de ha nyitottak vagytok az új ízekre, ízkombinációkra és az új formákra, akkor ezt a hétvégi menüt is feltétlenül készítsétek el. 

Parmezános bundáskenyér muffin

:

  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • 4 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csipet őrölt bors
  • 3 dkg parmezán
  • 1 evőkanál natúr joghurt
  • 2 szelet kenyér
  • fél db kápia paprika
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat megmossuk, feltörjük, és villával a tejföllel, joghurttal felverjük, sózzuk, belereszeljük a parmezánt és a kockára vágott paprikával, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A szikkadt kenyeret felkockázzuk, majd a tojással összeforgatjuk és a masszát a szilikonos formába merjük, majd 180 fokon, légkeveréssel 20 perc alatt pirosra sütjük. Kicsit meg is emelkedik. Újramelegíthető sütőben, mikróban.

 

Bolognai ragus pizza

Hozzávalók a vékony pizzatésztához:

  • 35-40 dkg liszt
  • 4-5 ek. olaj
  • 1 dl víz
  • 1 csipet bazsalikom
  • 1 csipet oregánó
  • 2 dkg élesztő
Kategóriaebéd
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A ragu itt is az előző napi szószból áll, de ügyeljünk rá, hogy jó sűrű legyen. Mondhatni paradicsomos darált husi! 

Bár úgy tartják az olaszok, hogy igazán könnyen „márvány” munkalapon lehet jól pizzatésztát gyúrni, én a nagymamám gyúródeszkáját örököltem, és ez minden tekintetben rácáfol az olaszokra. Az élesztőt langyos vízbe morzsolom, majd pár percig hagyom felfutni. A lisztet beleöntöm egy tálba, a közepén egy kis mélyedést hagyok, és már teszem is bele az olajat és a felfuttatott élesztőt. Én kézzel szoktam összedolgozni a tésztát, így érzem, hogy kell-e még bele bármelyik alapanyagból. A felsorolt fűszerek valamelyikéből – a hangulatomnak megfelelően – beleszórok egy mokkáskanálnyit. Újra összegyúrom, és már mehet is a tészta a deszkára. Előkapom a mama sodrófáját, és lisztezés mellett jó vékonyra nyújtom a tésztát. Kemence híján előmelegített sütőben sütöm meg a tésztát. Először 150-160 fokon 10-15 percig (a lényeg, hogy még ne piruljon meg), majd kiveszem, és ráteszem a megmaradt bolognai ragut, reszelek rá füstölt sajtot, és visszarakom a sütőbe. Ha a tészta széle megpirult, és a sajt is ráolvadt, akkor lehet teríteni!

 A ragu receptjéért kattints ide!

 

Sós-fokhagymás palacsinta

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • pár csepp olaj
  • 1 dl tej
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 kávéskanál sütőpor
Kategóriaebéd
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá. Ezután egy másik keverőtálban a lisztet a sütőporral, a tejjel és a tojássárgájával keverjük csomómentesre. Ízesítsük sóval, borssal, fokhagymával, majd óvatosan forgassuk hozzá a tojáshabot. Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat, majd közepes lángon, két-három részletben süssük ki a palacsintákat. 6-7 darab lesz. 

 

Fogyaszthatjuk magában, bolognai, vagy más ragukkal töltve, tejföllel tálalva.

 

Sváb galuska zöldborsós gombaraguval

Galuska:

  • 50 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 db tojás
  • amennyit felvesz a tészta víz

Zöldborsós, gombás raguhoz:

  • 10 dkg szalonna
  • 1 kiskanál oregánó
  • 3-4 fej gomba
  • 1 kiskanál majoranna
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tegyük a lisztet egy tálba, üssük a közepébe a tojásokat, adjunk hozzá egy kevés sót. Morzsoljuk össze, a közepéből indulva a széle felé, mindig a tojáshoz hozzágyúrva egy kevés lisztet. Amikor kezd összeállni a tészta, öntsünk hozzá vizet. Mindig csak egy keveset. Nagyjából 4 deci vizet vesz fel. 

Egy nagy lábosban forraljunk vizet, és szaggassuk bele késsel a hosszúkás galuskát. Csak annyit, amennyi az edénybe belefér.

Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrővel lapátoljuk át egy másik tálba. Keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, hogy ne ragadjon össze. Közben főzhetjük a következő adagot.

A raguhoz egy serpenyőbe pirítsuk meg a csíkokra vágott szalonnát, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a felszeletelt gombát. Pároljuk, öntsünk alá kevés vizet. Tegyük bele a zöldborsót, fűszerezzük majoránnával, oreganóval. Galuskával tálaljuk. A tetejére tehetünk kevés tejfölt, piros paprikát.

 

Még több tipp a hétvégi menühöz:

Exit mobile version